Турските авиолинии и "Боинг" постигнаха споразумение за компенсиране на турския авиопревозвач за загубите, причинени от приземяването и спрените доставки на самолета "Боинг" 737 Max.

Информацията разпространява "Ройтерс", позовавайки се на Турските авиолинии.

2019 е третата най-безопасна година за гражданската авиация

2019 е третата най-безопасна година за гражданската авиация

Броят на жертвите вероятно щеше да бъде по-висок, ако не бяха приземени самолетите 737 MAX 8

В съобщението не се разкрива в какъв размер е компенсацията, но вестник "Хюриет" пише, че сделката е за 225 милиона долара, от които 150 милиона долара компенсация и 75 милиона долара за покриване на неща като резервни части и обучение.

Турските авиолинии притежават 24 самолета 737 MAX. Моделът беше приземен през март след две катастрофи в Индонезия и Етиопия, при които загинаха 346 души. До момента "Боинг" е изгубил повече от 9 милиарда долара.

През декември медии съобщиха, че Турските авиолинии обмислят да съдят "Боинг" заради загубите.

Този месец от "Боинг" обявиха, че няма да постигнат целите си за 2019 г. и ще спрат производството на 737 MAX през януари.

Припомняме, самолет 737 Max на Етиопските авиолинии катастрофира малко след излитането си на 10 март. Всички 157 души на борда загинаха. Това беше втората катастрофа с новия самолет 737 Max за по-малко от пет месеца, което принуди държавите да приземят този модел самолети.

Първата катастрофа с новия самолет се случи в Индонезия през октомври 2018 г., когато самолет на Lion Air катастрофира в Яванско море. Загинаха всички 189 души на борда.