Ръководители на "Боинг" се извиниха на семействата и на роднините на загиналите при самолетните катастрофи с новия пътнически самолет 737 Max в Индонезия и Етиопия. Американският производител на самолети се опитва да си възвърне доверието на регулаторите, пилотите и на световната общественост, информира АП.

Срив от 56% в доставките на "Боинг" за месец май

Срив от 56% в доставките на "Боинг" за месец май

Американската компания е доставила едва 30 самолета

Изпълнителният директор на "Боинг" Кевин Макалистър заяви пред журналисти на авиошоуто в Париж, че "ние много съжаляваме за загубата на човешки живот" при катастрофите на Lion Air през октомври 2018 г. и на Етиопските авиолинии през март. При двете катастрофи загинаха общо 346 души.

Макалистър също се извини на самолетните компании за приземяването на всички модели самолети 737 Max по света, както и на пътуващите през лятото. Той подчерта, че "Боинг" работи здраво, за да разбере какво се е объркало, но не каза кога ще бъдат върнати самолетите в небето.

Други ръководители на американската компания също подчертаха, че компанията ще се съсредоточи върху безопасността и поднесоха съболезнования на семействата на загиналите.

IATA очаква самолетът на "Боинг" 737 MAX да се върне в небето от август

IATA очаква самолетът на "Боинг" 737 MAX да се върне в небето от август

Самолетът беше приземен в целия свят през март

Днес световният авиационен елит се събира на мероприятието в Париж, където ще бъдат показани бойни самолети, ракети, електрически самолети, безпилотни таксита и друга модерна техника.

Припомняме, самолет 737 Max на Етиопските авиолинии катастрофира малко след излитането си на 10 март. Всички 157 души на борда загинаха. Това беше втората катастрофа с новия самолет 737 Max за по-малко от пет месеца, което принуди държавите да приземят този модел самолети.

Първата катастрофа с новия самолет се случи в Индонезия през октомври 2018 г., когато самолет на Lion Air катастрофира в Яванско море. Загинаха всички 189 души на борда.

В момента са приземени 387 самолета 737 Max.