"Боинг" изглежда е започнал тихомълком да премахва "Max" от името на самолета 737 Max след няколко самолетни катастрофи, които засегнаха компанията. Самолетът вече е наричан 737-8, съобщават "Ройтерс" и "Гардиън".

Boeing 737 MAX започва тестови полети

Boeing 737 MAX започва тестови полети

Предстои решение на казуса

Досега новото име бе използвано само вътре в компанията и се появи в публичното пространство, когато "Боинг" излезе със съобщение в сряда, в което обяви, че са си осигурили първата поръчка на приземения самолет 737 Max през тази година. Полската Enter Air SA се съгласи да купи четири варианта на самолета. От Enter Air обявиха, че ще поръчат 737-8.

Американската самолетна компания все още не е получила окончателно разрешение да поднови полетите на приземения 737 Max след две фатални катастрофи, при които загинаха близо 350 души - една в Индонезия през 2018 г. и другата в Етиопия през 2019 г. Отделно пандемията допълнително засегна "Боинг" и въздушния транспорт като цяло.

"Боинг" възобнови производството на 737 MAX

"Боинг" възобнови производството на 737 MAX

Решение на компанията

Клиенти на американската компания отмениха повече от 400 поръчки на 737 Max тази година. Общо са отменени 864 поръчки.

От производителя обявиха, че Enter Air е поръчал два самолета 737-8 с опция за още два. Полската компания ще се сдобие общо с 10 самолета с новите поръчки.

Парцали и инструменти в резервоарите принудиха “Боинг” да инспектира 737 MAX

Парцали и инструменти в резервоарите принудиха “Боинг” да инспектира 737 MAX

Според агенцията чужди материали, като фрагменти от инструменти и парцали, са намерени в резервоарите на новите самолети, които все още не са доставени на клиентите

Самолет 737 Max на Етиопските авиолинии катастрофира малко след излитането си на 10 март 2019 г.. Всички 157 души на борда загинаха. Това беше втората катастрофа с новия самолет 737 Max за по-малко от пет месеца, което принуди държавите да приземят този модел самолети.

Първата катастрофа с новия самолет се случи в Индонезия през октомври 2018 г., когато самолет на Lion Air катастрофира в Яванско море. Загинаха всички 189 души на борда.