Боливия направи стъпки към размразяване на отношенията с Израел след 10 години напрежение, съобщиха израелски медии. 

Външният министър на Боливия Карен Лонгарач обяви в четвъртък, че държавата възнамерява да поднови своите дипломатически отношения с Израел, след като бившият президент Ево Моралес ги развали през 2009 година.

Този ход може да е от полза за местния туризъм, но за момента не се посочват подробности.

Външният министър Израел Кац приветства решението.

Боливия назначи посланик в САЩ за първи път от 11 г.

Боливия назначи посланик в САЩ за първи път от 11 г.

Новият посланик Валтер Оскар Серате Куеляр беше представител на държавата в ООН

"Външното министерство работи от дълго време за обновяването на отношенията както пряко, така и чрез бразилския президент и бразилския външен министър, с които разговарях по този въпрос на конференцията на ООН. Напускането на президента Моралес, който беше враждебен към Израел Моралес и замяната му с приятелски настроени към израелското правителство власти позволява процесът да се ускори", обясни външният министър.

Временният лидер на Боливия Жанин Анес назначи първия посланик на страната в САЩ за последните 11 г., след като се закани да промени повечето политики на бившия президент Ево Моралес.

Новият посланик Валтер Оскар Серате Куеляр беше представител на държавата в ООН.

По време на управлението на Моралес страната беше с обтегнати отношения със САЩ. През 2008 г. при бившия президент на САЩ Джордж Буш двете държави експулсираха посланиците.

Ево Моралес: Кризата в Боливия ще доведе до гражданска война

Ево Моралес: Кризата в Боливия ще доведе до гражданска война

Предупреждение от избягалия в чужбина държавен глава

Анес прекъсна дипломатическите отношения със социалистическите правителства на Куба и Венецуела - най-близките съюзници на Боливия в региона при Моралес. Тя също призна лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо за президент на страната вместо държавния глава Николас Мадуро.

Всички посланици на Боливия са отстранени с изключение на тези във Ватикана и Перу.

Ево Моралес подаде оставка като президент на Боливия на 10 ноември на фона на протести заради оспорваните президентски избори.

Той и съюзниците му обявиха противниците си в организиране на държавен преврат. Моралес потърси убежище в Мексико, но обяви намерение скоро да се завърне в страната си.

Анес обаче предупреди, че ще го арестуват и съдят.