Президентът на Бразилия Жаир Болсонару подписа сделка с американците за изстрелване на сателити на САЩ от бразилска военна база. По време на визитата си във Вашингтон Болсонару поиска топли отношения с държавния глава на САЩ, информира АФП.

Днес бразилският лидер ще се срещне с Доналд Тръмп в Белия дом. Това е първото официално посещение на Болсонару в чужбина от встъпването му в длъжност по-рано тази година.

Разследват и сина на Болсонару за съмнителни плащания

Разследват и сина на Болсонару за съмнителни плащания

След съпругата Мишел съдът подхвана и сенатора Флавио Болсонару

Бразилия подписа споразумение с американски компании за изстрелване на сателити от базата "Алкантра" в северния бразилски щат Мараняо.

"Трябва да благодарим на Бог за наскоро променената идеология в Бразилия", каза Болсонару пред търговската камара на САЩ.

"Ние искаме да имаме велика Бразилия, както Тръмп иска да направи Америка велика", подчерта той.

"Алкантра" е идеалното място, тъй като се намира до Екватора, с което намалява горивото с 30%. Бразилия се надява да спечели дял от пазара за милиарди долари, докато се конкурира с космическия център "Куру" в Френска Гвиана.

Разследват съпругата на Болсонару за съмнителни пари

Разследват съпругата на Болсонару за съмнителни пари

Чек за 6000 долара привлече вниманието на властите

Но сделката трябва да бъде одобрена от Конгреса на Бразилия, който блокира подобно споразумение при бившия президент Фернандо Енрике Кардосо на основата, че страната ще изгуби суверенитета в полза на САЩ.

Министърът на науката и технологиите на Бразилия Маркос Понтис - първият астронавт на страната, сравни предложението за статута на базата с хотел.

"Представете си, че внасяте технология в стаята си. Притежавате ключовите и аз, собственикът на хотела, мога да ви пусна, ако реша", каза той.

Болсонару се надява САЩ да увеличат инвестициите в латиноамериканската страна.

Бразилският лидер обяви, че ще разговаря с Тръмп за ситуацията във Венецуела.

Болсонару се зарече да "възстанови реда и демокрацията" във Венецуела

Болсонару се зарече да "възстанови реда и демокрацията" във Венецуела

"Ще продължим да правим всичко възможно да възстановим реда, демокрацията и свободата там"

По-рано Болсонару направи необичайна визита в централата на ЦРУ, където са били обсъдени международни въпроси, свързани с региона, информира АП.

Той е в САЩ за разширяване на търговията и засилване на дипломатическите отношения между двете най-големи икономики в Западното полукълбо.