Крайнодесният президент на Бразилия Жаир Болсонару внезапно отмени посещение в САЩ след протест срещу хомофобските, расистките и женомразките му коментари, както и заради планове, които засягат екологичната защита в Амазония, пише "Гардиън".

Болсонару трябваше да бъде удостоен с престижна награда. Но той внезапно отмени визитата. Кметът на Ню Йорк разкритикува планираното му присъствие и големите корпоративни спонсори се оттеглиха. Говорител на държавния глава на Бразилия обвини организации и кмета на Ню Йорк Бил де Блазио в идеологически атаки.

Болсонару: Бразилия не трябва да се превръща в „туристически рай за гейовете”

Болсонару: Бразилия не трябва да се превръща в „туристически рай за гейовете”

Ако искате да дойдете тук и да правите секс с жена, направете го

Отмяната е унизително отстъпване на позиции за Болсонару, който боготвори САЩ и беше похвален от президента Доналд Тръмп по време на посещение във Вашингтон през март.

Анализатори коментират, че това е знак за международно осъждане на екстремистките му възгледи и на позициите му срещу околната среда.

Ежегодната церемония "Личност на годината" трябваше да се състои на 14 май от Бразилско-американската търговска камара. Болсонару заедно с държавния секретар на САЩ Майк Помпео щяха да бъдат удостоени за сближаване на търговските и дипломатическите отношения между Бразилия и САЩ, както и за ангажимента им да изградят силно и дълготрайно партньорство.

Болсонару отмени лятното часово време в Бразилия

Болсонару отмени лятното часово време в Бразилия

Основава решението си на технически изследвания

Домакин на събитието трябваше да бъде Американският природонаучен музей, но музеят се оттегли след критика по адрес на ЛГБТ общността и природозащитни организации.

"Жаир Болсонару е опасен човек" написа в "Туитър" кметът на Ню Йорк и благодари на музея за решението.

Събитието е преместено в хотел Marriott Marquis, но Delta Airlines и Bain & Company се оттеглиха, информира Си Ен Ен.

Болсонару: Работим със САЩ за дестабилизиране на венецуелската армия

Болсонару: Работим със САЩ за дестабилизиране на венецуелската армия

Не можем да допуснем Венецуела да се превърне в следващата Куба или Северна Корея