Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да нареди съкращаване и дори изтегляне на американските войски от Южна Корея и Япония, ако Сеул и Токио не се съгласят да увеличат плащанията за поддържането на войските в съответствие с исканията на обитателя на Белия дом.

Това предупреди бившият съветник по национална сигурност на президента на САЩ Джон Болтън в интервю за японска медия, предаде ТАСС.

Москва: Болтън изопачава разговорите за Договора за ракетите със среден обхват

Москва: Болтън изопачава разговорите за Договора за ракетите със среден обхват

Путин изглежда е изгубил интерес от Договора за ликвидиране

"За разлика от всички предишни американски президенти Тръмп наистина може да приеме решение за изтегляне на войските. Искането му за увеличаване на плащанията трябва да се приема много сериозно", смята Болтън.

По думите му Тръмп е много вероятно да поиска изтегляне на американските войници не само от Япония, но и от Южна Корея, която в момента води много трудни преговори със САЩ, които настояват за увеличаване на финансовия принос на Сеул за поддържането на американските сили.

Бившият съветник също признава, че Тръмп може да влезе в нови директни преговори с лидера на КНДР Ким Чен-ун, за да спечели точки преди президентските избори през ноември.

Турция заклейми манипулативната книга на Болтън за Тръмп

Турция заклейми манипулативната книга на Болтън за Тръмп

Според Алтън тези лъжи са в резултат на вътрешнополитически съображения и лични изгоди

"Има такава вероятност да се проведе среща през октомври", каза той, но според него не може да се очаква напредък, тъй като КНДР възнамерява твърдо да се придържа към ядрената си програма.

В мемоарите си Болтън пише, че през миналата година САЩ са поискали от Япония да осигури 8 милиарда долара годишно за поддържане на американските военни бази, което е 4,3 пъти над сегашното ниво. Бившият съветник отбелязва, че лично е уведомил Токио по време на визита миналия юли. В книгата той пише още, че Тръмп е наредил на съветника си да заплаши японското правителство, че ще изтеглят американските войници от Япония, ако откаже да увеличи парите за поддържане на американските бази.

Към момента официално правителството на Япония опровергава слуховете, че Вашингтон настоява за рязко увеличение на парите за военните бази на САЩ. Разходите на Токио за поддържането на американските войници за фискалната 2019 г. са 1,8 милиарда долара.

Болтън: Тръмп заплаши да напусне НАТО заради подкрепа на страни за "Северен поток 2"

Болтън: Тръмп заплаши да напусне НАТО заради подкрепа на страни за "Северен поток 2"

Защото Тръмп не иска Вашингтон в съюз, който плаща милиарди на друг