Министрите на външните работи на ЕС осъдиха решението на Турция да превърне "Света София" от музей обратно в джамия, тъй като това може да подхрани недоверието между религиозните общности, заяви министърът на външните работи на Европейския съюз Жозеп Борел в понеделник, предаде "Спутник".

"Важен въпрос беше за "Света София". Съветът осъди решението на Турция да превърне такъв емблематичен паметник като Света София обратно в джамия. Това решение неминуемо ще подхрани недоверието, ще насърчи обновяването на разделението между религиозните общности и ще подкопае усилията ни за диалог и сътрудничество ", каза Борел на пресконференция.

Външните министри на ЕС подкрепиха идеята да призоват Турция "спешно да преразгледа и отмени това решение", каза още Борел.

В ЕС заклеймиха Турция за "Света София": Това е удар срещу Алианса на цивилизациите

В ЕС заклеймиха Турция за "Света София": Това е удар срещу Алианса на цивилизациите

Целта на алианса беше да сближи Изтока и Запада

Припомняме, че министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн осъди превръщането в джамия на емблематичната катедрала музей "Света София" в Истанбул.

Аселборн подчерта, че решението на Турция да отвори отново сградата, която беше музей от 1934 г. насам, за молитви на мюсюлмани, е спънка в отношенията на страната с Европейския съюз и по-общо за мястото на Турция в света.

"Това е удар срещу Алианса на цивилизациите", настоя първият дипломат на Люксембург.

В петък турският президент Ердоган подписа указ, с който сградата от VI в. се преустройва в джамия, малко след решение на турския съд в тази връзка.

Ердоган уточни, че катедралата ще бъде отворена за мюсюлмански поклонници на 24 юли.

Гръцки евродепутат зове за санкции срещу Турция заради "Св. София"

Гръцки евродепутат зове за санкции срещу Турция заради "Св. София"

Решението за превръщането на църквата в джамия е в нарушение на решението на ЮНЕСКО да обяви "Света София" за световно културно наследство

Сградата беше затворена за посетители в събота, съобщи турската държавна Анадолска агенция и добави, че екипи от Министерството на туризма проверяват купола и четири минарета, за да бъде подготвена за отварянето ѝ.