"Даунинг стрийт" 10 публикува плана за Брекзит с алтернатива на предпазния механизъм, пише "Гардиън".

Премиерът Борис Джонсън обяснява плана си в писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Ирландският предпазен механизъм се заменя с оставане на Северна Ирландия в единния пазар на ЕС чрез създаване на "регулаторна зона на целия остров" Ирландия. Това означава, че границата ще е в Ирландско море.

Северна Ирландия ще бъде част от митническата територия на Великобритания, а не от митническия съюз на ЕС след края на преходния период.

Борис Джонсън плаши: Хаос и два референдума 2020-та, ако не напуснем ЕС

Борис Джонсън плаши: Хаос и два референдума 2020-та, ако не напуснем ЕС

Ние напускаме ЕС на 31 октомври

В британското предложение се отбелязва, че предпазният механизъм е мост, който не води до никъде. Изтъква се, че се избягва необходимостта от проверки или инфраструктура на границата. Ще бъдат приети мерки за проверки, които ще се осъществяват електронно. Няма да се правят проверки на стоките между Северна Ирландия и Ирландия. Посочва се специално положение за малките търговци между Северна Ирландия и Ирландия.

Великобритания желае бъдещите отношения да се базират на споразумение за свободна търговия, в което Лондон поема контрол над регулаторната рамка и търговската политика, според писмото.

„Две граници за четири години”: Какво предлага Джонсън за Брекзит?

„Две граници за четири години”: Какво предлага Джонсън за Брекзит?

"Гардиън" представя новото предложение на премиера на Великобритания Борис Джонсън за Брекзит, което се очаква днес да бъде официално изложено

Британското правителство публикува и бележка с обяснение, която е от 7 страници.

Веднага Демократичната юнионистка партия излезе със съобщение, че подкрепя плана.