В писмо до премиера Борисов - написано още вчера, 18 януари, Румяна Желева подава оставката си от всички заемани постове.
Моля да приемете оставката ми от всички позиции, заемани от мен, за да можете да предприемете необходимото за оттеглянето на кандидатурата ми за български еврокомисар, пише Желева до премиера.

Оттеглянето идва след национален и европейски натиск над българския премиер Бойко Борисов.
Комисията по развитие в ЕП се подготвя да не одобри Желева при гласуването, което е насрочено за по-късно днес.

Междувременно обаче премиерът Борисов заяви, че не приема оставката на Желева от поста й на външен министър, а само по нейно настояване кандидатурата й за еврокомисар е оттеглена.

Това премиерско решение бе съпроводено от гаф, тъй като минути преди Борисов да говори пред медиите от пресцентъра на МС официално изтече информация, че е приел оставката на Желева.
По този повод пред журналистите премиерът уточни, че този, който си е позволил да пусне тази информация, ще бъде уволнен.

Предвид провеждащата се вече три месеца кампания срещу мен, съпътстваща от самото начало официалното представяне на моята кандидатура за еврокомисар от България и целяща пълното ми дискредитиране, желанието ми беше единствено да се опровергаят внушенията в пресата и директните обвинения в нарушения на законите на България и Кода за поведение на ЕК, се казва още в писмото на Румяна Желева.

Зам.-председателят на Световната банка Кристалина Георгиева - новият кандидат на България за еврокомисар
                                  Още...

Тя отбелязва излезлите становища на правните отдели на Европейската комисия и Европейския парламент, потвърждаващи както липсата на конфликт на интереси и така и верността на декларираните от нея данни за финансов интерес.

В писмото си Румяна Желева изразява съмнението си относно предстоящия вот на Комисията по развитие, която днес трябваше да гласува за българската кандидатура.

По думите й твърденията за нейната некомпетентност са били разпространявани месеци преди изслушването на 12 януари, а след самото изслушване почиваха на внушения, налагани чрез непозволени средства като „неофициално становище", „предварителна оценка" и т.н.

Според Румяна Желева дискусията по повод отправените й обвинения в лъжа и наличие на конфликт на интереси е доминирала по време на изслушването на 12 януари в Комисията по развитие.

Председателят на парламентарната група на Европейската народна партия Жозеф Дол на пресконференция в Страсбург бе сред първите, които съобщиха новината, че Румяна Желева е оттеглила кандидатурата си за поста еврокомисар и е подала оставката си като министър на външните работи.

По думите на Дол, Румяна Желева лично го е информирала за решението си да се оттегли.

Междувременно стана ясно, че в разговор с Жозе Мануел Барозу премиерът Борисов го е уведомил, че зам.председателят на Световната банка Кристалина Георгиева ще е новият ни кандидат за поста еврокомисар.

Отменя се първоначално обявената дата 26 януари за гласуването на състава на ЕК. Все още не е ясно колко време ще се забави приемането на комисията, тъй като България трябва да избере нов кандидат за еврокомисар, който също ще бъде изслушан пред евродепутатите. Анализатори смятат, че съставът на ЕК ще бъде гласуван около средата на февруари.

Не считам, че Желева е "запазената марка на България", нейната оставка спасява авторитета на премиера и имиджа на България.

Това коментира евродепутатът Антония Първанова, чието име бе замесено в скандала с изслушването на българския кандидат-комисар часове след като Желева обяви оттеглянето си от кандидатурата за поста еврокомисар.