Босненските лидери постигнаха споразумение по заложените от ЕС ключови условия за приемане на молбата на страната за започване на преговори за членство в съюза. Също така сделката помогна за изчистване на пътя за спечелване на така нужния за държавата договор за заем с Международния валутен фонд (МВФ), който беше отложен преди три седмици, съобщава Ройтерс.

През февруари държавата подаде молба за преговори за присъединяване към ЕС, надявайки се, че Брюксел ще я разгледа на министерски съвет в средата на юли, което се провали заради спорове.

Днес разрешихме редица проблеми, които откриват пътя за приемане на молбата на Босна за еврочленство (...), но също откриват  пътя и към споразумение с МВФ, каза Бакир Изетбегович, лидер на най-голямата партия на босненските мюсюлмани – SDA, и председател на Президиума на Босна и Херцеговина.

Автономната Сръбска република в Босна се противопостави на две ключови реформи – споразумение, разширяващо търговско споразумение на Босна с Хърватия, което покрива всички страни членки на ЕС и ефективен координационен механизъм с Брюксел.

В същото време босненските лидери отказаха да се подпишат под писмо с МВФ, което принуди кредитора да отложи обсъждането на споразумението, което беше запланувано да бъде направено от Изпълнителния съвет на фонда в средата на юли.

Възраженията за търговското споразумение бяха свалени, след като Германия се намеси и обеща да помогне на страната като цяло и на Сръбската република, като конкретно намали отражението на сделката върху фермерите.

На среща по инициатива на ЕС лидерите в Босна постигнаха съгласие да преодолеят споровете. Сърбите приеха механизма за споразумение с ЕС, а босненските мюсюлмани се подписаха под споразумението с МВФ. Сърбите също приеха транспортна стратегия за страната, която първоначално отхвърляха. Това беше част от условие на ЕС преди да одобри повече от 1 милиард евро за изграждане на магистрали и пътища.

Източник, близък до МВФ, заяви, че на следващата среща на съвета, която може да се проведе през септември, се очаква да бъде одобрен три годишен заем от 550 милиона евро.