Босненски сърбин е арестуван, след като се опита да продаде оригинален документ от мирното споразумение от Дейтън от 1995 г., което сложи край на войната в Босна, съобщава местната полиция, цитирана от "Ройтерс". 

Документът беше изчезнал преди десетилетие. Мъжът, когото медиите назовават като Зеляко Кунтос, бивш шофьор на босненско-сръбски бивш председател на парламента, и заяви, се опитвал да продаде документа за 100 000 босненски марки - 60 000 долара.

Съгласно договора Босна бе разделена на два автономни региона - Федерация, споделена от босненските хървати и мюсюлманските бошнаци и доминираната от Сърбия - Република сръбска.

"Лицето З.К., което е получило през 2017 г. оригиналния документ, написан на английски език за мирното споразумение от Дейтън, е заподозряно в предлагането му за продажба, за да получи незаконни облаги", се казва в изявление на полицията. Властите не дават повече подробности.

През 2008 г. член на президентството разкри, че оригиналният документ на мирния договор на английски липсва. Кунтос арестуван в Пале край Сараево. Все още не е ясно как е получил документа.