Причината за аварията на платформата в Мексиканския залив е серия от грешки, които идват от различни страни, които са въвлечени в процеса на добиване на нефт.

Това се посочва в доклада на британската компания ВР след като вътрешното разследване е приключило.

Компанията признава своята вина за най-сериозната екологичната катастрофа в съвременната история на САЩ, но само като част от общата вина и обвинява и други фирми, чийто служители са работила на платформата. Това са Deepwater Horizon, Transocean и Halliburton.

В 193 страници вътрешен доклад се посочва, че причината за аварията е „сложната взаимовръзка между състоянието на техническите съоръжения, човешките грешки, инженерните решения, оперативното изпълнение на задачите и взаимодействието на различните работни групи".

След взрива на платформата, при който загинаха 11 души, в морето се изляха около 4.9 милиона барела нефт. На ВР предстои да изплати милиарди долари компенсации за щетите нанесени на околната среда и населението.
Изтичането на нефт бе спряно едва след 15 юли и се очаква в близките няколко седмици платформата да бъде зациментирана напълно.

Разследването продължи повече от 5 месеца, след аварията, случила се на 20 април.
Според данните на ВР ликвидацията на последствията от аварията са стрували на компанията повече от 8 млрд. долара, а предстои и да изплати най-малко 399 милиона долара компенсации.

Правосъдното министерство на САЩ провежда свое отделно разследване на обстоятелствата около аварията и обеща да търси наказателна отговорност.