Южнокорейският чиновник, който бе застрелян и изгорен от севернокорейски войници миналата седмица, никога не би избягал от страната. Това обяви брат му, който призова Пхенян да върне тялото му, информира АФП.

При изключително необичаен ход лидерът на КНДР Ким Чен-ун поднесе извинение след определеното от него като "неочаквана и позорна" случка.

Ким Чен-ун се извини за убийството на южнокореец
Обновена

Ким Чен-ун се извини за убийството на южнокореец

Пхенян съобщи, че военните са произвели повече от 10 изстрела

Според Сеул чиновникът е скочил от кораб в опит да избяга в Северна Корея. Позовавайки се на източници от разузнаването, южнокорейското правителство обясни, че мъжът е открит от севернокорейски войници, които са го разпитали във водата преди да го застрелят, а след това са запалили тялото му като предпазна мярка срещу коронавируса.

Днес южнокорейската брегова охрана обяви, че предварителното разследване изключва опит за самоубийство или инцидентно падане от кораба. Допълва се, че чиновникът е бил затънал в дългове заради хазарт.

Южна Корея с безпрецедентна молба за сътрудничество с КНДР

Южна Корея с безпрецедентна молба за сътрудничество с КНДР

След убийството на южнокорейския чиновник

Братът на убития обаче отхвърли разкритията, заявявайки, че не е имало признаци, че е планирал да избяга. Той добави на пресконференция с чуждестранни журналисти в Сеул, че брат му се е гордеел с работата си. Според него властите са посочили семейни проблеми и дългове на брат му, но това означава ли, че 50-60%, които имат същите проблеми, трябва да бягат от страната.

Разговарях с него два дни преди да умре и той нито веднъж не спомена или намекна, че ще бяга, каза още той.

По-рано днес на пресконференция от бреговата охрана обявиха, че чиновникът доброволно е скочил от кораба с ясната цел да стигне до Северна Корея.

Потвърдени са и някои обстоятелства, според които той е изразил намерение да избяга в КНДР, каза висш представител на бреговата охрана.

Вероятността да е опитал да се самоубие е изключително малка, тъй като е бил със спасителна жилетка. Представителят добави, че южнокореецът е имал дълг от 282 000 долара, предимно от хазарт.

Братът на убития призова Ким Чен-ун да върне тялото му.

Южнокорейската брегова охрана и Военноморските сили издирват тялото на убития, след като Пхенян обяви, че войниците са изгорили материали, които е носел южнокореецът.