Бразилия е регистрирала 1424 смъртни случая от усложнения на COVID-19 през последните 24 часа, като общо починалите вече са 544 180. Това съобщиха от министерството на здравеопазването, цитирани от "Синхуа".

27 592 са новозаразените, като общо 19 419 437 са положителните случаи, съобщи министерството.

Бразилия е на второ място по смъртност в света след Съединените щати и трета по заразени след САЩ и Индия.

Около 124,3 милиона души в Бразилия са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, а над 34,3 милиона души са напълно ваксинирани.

Топ вестник в Бразилия поиска отстраняването на Болсонару

Топ вестник в Бразилия поиска отстраняването на Болсонару

След като управлението на държавния глава бе разтърсено от поредица скандали

Ваксинацията срещу коронавирус започна в Бразилия на 18 януари. В момента страната използва ваксините на AstraZeneca, Sinovac Biotech, Pfizer, Janssen и "Спутник V". Бразилия се стреми и към производство на собствена ваксина.

Черните рекорди в страната и скандалите с неизгодни договори за ваксини сринаха рейтинга на президента Жаир Болсонару. Datafolha оповести резултати от проучване, според които 54% от бразилците смятат, че президентът трябва да бъде отстранен от власт, в сравнение с 49%, които са заявили същото през май. 63% от запитаните го считат неспособен да управлява, в сравнение с 58% през май. Повечето избиратели смятат своя президент за "нечестен, неискрен, некомпетентен, неподготвен, нерешителен, авторитарен и мрачен".

Може би най-тревожното за Болсонару е констатацията, че 59% от избирателите няма да го подкрепят при никакви обстоятелства на изборите през следващата година, когато той се надява да осигури втори четиригодишен мандат.

Анкетата на Datafolha предполага, че бившият президент на левицата Луис Инасио Лула да Силва би победил в надпреварата през 2022 г., с разлика от 20% между двамата. "Бразилският народ ще се освободи от Болсонару", каза Лула наскоро пред "Гардиън", след като възвърна политическите си права.

Бразилия мина 500 000 смъртни случая от коронавирус, ситуацията е критична

Бразилия мина 500 000 смъртни случая от коронавирус, ситуацията е критична

Положението може да се влоши на фона на бавна ваксинация и началото на зимата