Броят на жертвите на COVID-19 в Бразилия надхвърли 251 000 към четвъртък, предаде АП. По този показател, страната е на второ място в света. Превенцията никога не е била приоритет - с това експерти обясняват черните рекорди.

"Бразилия просто нямаше план за отговор. Преминахме през последната година и все още нямаме ясен план, национален план", каза Мигел Лаго, изпълнителен директор на бразилския Институт за изследвания на здравната политика.

Припомняме, че тази седмица бе отбелязан рекорд от общо 66 588 души дали положителна проба през последните 24 часа, като това е най-големият брой заразени в рамките на денонощие в страната от 7 януари насам. През всяка от последните пет седмици Бразилия потвърждава средно над 1000 смъртни случая на ден.

Бразилия вече с 250 000 починали от COVID-19

Бразилия вече с 250 000 починали от COVID-19

През последното денонощие са починали над 1 400 души

Най-малко 12 бразилски щати се борят с втора вълна, по-тежка от тази през 2020 г., каза Домингош Алвеш, епидемиолог, който проследява данните за COVID-19. "Този сценарий ще се влоши", убеден е той.  "В момента Бразилия е най-голямата лаборатория на открито, където е възможно да се наблюдава естествената динамика на коронавируса без никакви ефективни мерки за ограничаване", написа той във Twitter във вторник.

Експертите, както и голяма част от населението, винят за хаоса президента Жаир Болсонару, който не взе сериозно ситуацията, въпреки че също боледува.  Той бе против и ваксините, като дори води кампания срещу китайската, но накрая бе принуден да предложи план и обеща безплатни ваксини за желаещите.

Бразилия се нарежда на второ място в света след САЩ по брой починали по време на пандемията, докато по брой заразени страната е на трето място след САЩ и Индия.

Бразилия одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за широка употреба

Бразилия одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за широка употреба

Ако ви превърне в алигатор, това е ваш проблем