Литовците ще решат на референдум в неделя дали да се въведат промени в конституцията, които да позволят двойно гражданство. Допитването е в отговор на Брекзит, пише "Политико".

Литва е с население 2,8 милиона души. Повече от 10% от гражданите живеят в други страни членки на ЕС. 700 000 литовци са напуснали страната си от 1990 г.

Много литовци избягаха в други държави членки на ЕС с по-високи заплати след световната икономическа криза през 2008 г. Застаряващото население принуждава политиците да призоват младите емигранти да се върнат в родината си.

Данни на Евростат показват, че повече от 200 000 литовци живеят във Великобритания. Липсата на двойно гражданство никога не е била проблем заради свободното движение. Но сега Великобритания е на път да напусне ЕС и мнозина се безпокоят, че хиляди граждани могат да изберат да се откажат от литовските си паспорти и да се сдобият с британски паспорт.

Референдумът се отнася само за поправка в конституцията, така че гражданите на Литва да не изгубят гражданството си, когато получат паспорт на друга държава.

От литовската общност на Острова коментираха, че повечето литовци искат да се завърнат в страната си някой ден и заради това е важно да имат тази опция. Дебатът за двойното гражданство не е започнал заради Брекзит, а е ускорил процеса.

Но социологическите проучвания показват, че по-малко от половината избиратели планират да гласуват на референдума, според новинарския сайт LRT.

Онлайн проучване с над 1000 литовци във Великобритания показва, че 26% са склонни да се сдобият с британско гражданство.

В момента има изключения в правилото за двойно гражданство, което обхваща хора, които са напуснали или са депортирани от страната преди 1990 г., когато беше под съветска власт.

Референдумът ще се проведе заедно с първия тур на президентските избори. Президентът Далия Грибаускайте се оттегля след два последователни мандата.

Литовците в чужбина започнаха да гласуват по пощата в началото на май, а ранното гласуване в страната започна в понеделник сутринта и ще приключи тази вечер. Същинската част е в неделя.

Повече от 50% от имащите право на глас трябва да подкрепят предложението, за да влезе в сила.

Тези, които се обявяват срещу референдума, смятат, че литовците могат да използват двойното гражданство, за да избегнат задължителната военна служба, а също така вреди на националната сигурност и не е патриотично.

Има опасения, че промяната може да позволи на руснаци да се сдобият с литовски паспорт.