Гибралтар няма да приеме търсещите убежище в замяна на пари от британското правителство. Британската отвъдморска територия, разположена в южния край на Иберийския полуостров и самоуправляващият се остров Ман, са докладвани като две места, разглеждани от британските служители за търсещите убежище, които пристигат в Великобритания, пише "Политико".

Предложението, силно критикувано от неправителствени организации и опозиционни партии, се смята за част от по-широк план, разработен от министъра на вътрешните работи Прити Пател за преразглеждане на британската имиграционна система.

Ръководният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо заяви в четвъртък, че правителството му не е получило никакво предложение за обработка на лица, търсещи убежище в Гибралтар и отхвърли съобщения в медии като "неоснователни спекулации".

Той обаче пише на Пател, че дори ако предложението е истинско, Гибралтар няма да може да се справи с обработката на лица, търсещи убежище от Обединеното кралство, поради правни проблеми, географските ограничения на "Скалата" и преговорите с ЕС, които позволяват свобода на движение в Шенгенското пространство след Брекзит.

"Никога няма да избягваме отговорността си да помагаме, където можем, но нашето географско положение затруднява някои неща и обработката на лица, търсещи убежище във Великобритания в Гибралтар е едно от тези неща."

"Имиграцията е зона на моята отговорност като главен министър по конституцията на Гибралтар и мога да потвърдя, че този въпрос не е повдигнат при мен на нито едно ниво. Бих искал ясно да заявя, че това не е област, в която вярваме, че можем да подпомогнем на Великобритания."

Великобритания обмисля да използва ВМС срещу мигранти в Ламанша

Великобритания обмисля да използва ВМС срещу мигранти в Ламанша

Мигрантите ще знаят, че "се сблъскват с реални последици" и Франция трябва да ги спре

Подобно послание е повторено от правителството на остров Ман. Говорител заяви, че не са получили подобно предложение от Лондон, но подчерта, че тъй като остров Ман "се самоуправлява, правителството на Обединеното кралство няма да може да започне какъвто и да е процес на обработка за острова без съгласие".

Лейбъристите обвиниха британския министър, че е предложил "нехуманни и нелепи" предложения за отношение към търсещите убежище. Вместо това партията призовава за отваряне на безопасни маршрути.

"Миналата година те говореха за създаване на вълни в Ламанша за избутване на лодки и закупуване на фериботи и петролни платформи за обработване на молби за убежище", каза вътрешният министър на опозиционната партия Ник Томас-Саймъндс.

"Тези абсурдни идеи показват, че правителството е загубило контрол и чувство за състрадание."

Притиснат от докладваните предложения на ежедневния брифинг за пресата, официалният говорител на премиера Борис Джонсън заяви: "И преди сме казвали, че трябва да поправим нашия счупен механизъм за търсещи убежище, за да стане строг, но справедлив. Като част от това разгледахме какво правят цял ​​куп други държави и ще изложим плановете си през следващите седмици."

Над 5 000 нелегално преминали Ламанша тази година

Над 5 000 нелегално преминали Ламанша тази година

Повече от 2 пъти над броя за 2019