Майкъл Гоув заяви, че вратата все още е отворена за преговори с ЕС по търговска сделка след Брекзит, но само ако тя се придвижи в ключови области. Преговорите между Обединеното кралство и ЕС спряха на фона на разногласия по въпросите на достъпа до риболов и конкуренцията. 

Министърът на кабинета заяви пред БиБиСи, че ЕС трябва да ускори преговорния процес и да предложи на Обединеното кралство по-добри условия. ЕС заяви, че е готов да "засили" преговорите, но не би приел сделка на "всяка цена".

Бизнестът коментира, че сделката е жизненоважна за подпомагането на възстановяването след Covid. CBI и други търговски органи призоваха правителството да се съсредоточи върху преодоляване на различията си с ЕС.

Те предупредиха, че несигурността относно бъдещите търговски отношения на Обединеното кралство с най-големия му пазар "отблъсква устойчивостта на бизнеса" по време, когато много фирми са подложени на сътресения с коронавирус.

Даунинг стрийт заяви в петък, че официалните преговори за бъдещо икономическо партньорство са "приключили" и Великобритания трябва да се "подготви" да търгува с ЕС от 1 януари без конкретно споразумение.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че Обединеното кралство трябва да бъде подготвено за много по-ограничени отношения въз основа на съществуващите споразумения на ЕС с Австралия.

Това обаче ще доведе до прилагане на тарифи за стоки, пресичащи канала, след като Обединеното кралство напусне единния пазар на ЕС в края на годината.

Борис Джонсън: Подгответе се за напускане на ЕС без сделка
Обновена

Борис Джонсън: Подгответе се за напускане на ЕС без сделка

Великобритания може да просперира и без споразумение

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние трябваше да се срещне в Лондон за разговори с колегата си Дейвид Фрост в понеделник, но Великобритания заяви, че това би било безсмислено без фундаментална промяна в посоката от блока.

Гоув коментира, че ЕС "ефективно приключи настоящия кръг от преговори", когато 27-те му лидери се срещнаха в Брюксел в четвъртък, за да направят равносметка за напредъка и заяви, че от Обединеното кралство се иска повече. "Беше момент, в който отбелязваме напредък, но след това ЕС се оттегли от това. Направихме заключението, че освен ако подходът им не се промени, те не се интересуват."

Преди това Джонсън определи краен срок за споразумение миналата седмица.

Запитан дали Великобритания се занимава с "дрънкане на оръжия" или вратата все още е отворена за по-нататъшни дискусии, Гоув отговори: "Все още е открехната. Надяваме се, че ЕС ще промени позицията си и със сигурност не казваме, че ако го направят, не можем да разговаряме с тях."

Макрон: Великобритания е много по-зависима от ЕС, отколкото ние от Лондон

Макрон: Великобритания е много по-зависима от ЕС, отколкото ние от Лондон

Те са много по-зависими от нас, отколкото ние от тях

Обединеното кралство се подготвя за редица последствия, включително към "австралийски условия", което ще доведе до това, че търговията ще е по правилата на Световната търговска организация, коментира Гоув.

"Това няма да е пикник. Ключовото е, че предприемаме стъпките заедно с бизнеса, за да сме готови за този резултат. Стъпките, които бизнесът трябва да предприеме, независимо дали имаме споразумение за свободна търговия в стил Канада или напускаме при австралийски условия, са много сходни и ... бизнесът гледа на това предизвикателство по много прагматичен начин", добави той

Но Бизнесът предупреди, че без постигане на Брекзит сделка ще има увеличение на щетите, причинени от пандемията Covid.

Търговските органи, представляващи 190 000 фирми, са изпратили писмо до Гоув с призив да постигне споразумение. "С всеки изминал ден бизнес устойчивостта се отслабва", заявиха от CBI и други групи.

"Бърза сделка е единственият най-ефективен начин за подпомагане на възстановяването в общностите в цяла Европа. След четиригодишен дебат трябва да има резолюция. 2021 г. може да бъде година за възстановяване, а не за съжаления", допълва бизнесът.

Moody's понижи кредитния рейтинг на Великобритания

Moody's понижи кредитния рейтинг на Великобритания

Комплекс от фактори с негативно влияние...