Наемен убиец е имал намерение да застреля живеещия в Лондон Борис Березовски, един от най-ревностните критици на Владимир Путин, съобщи Би Би Си, позовавайки се на вестник „Сън".

Междувременно руският посланик Юрий Федотов заяви в интервю пред Би Би Си, че не разполага с информация по случая и отхвърли възможността руската държава да има нещо общо с опит за покушение срещу Березовски.

Покушението е трябвало да бъде осъществено в хотел „Хилтън" на лондонската улица „Парк лейн", За да не предизвиква подозрение, убиецът е влязъл в сградата с дете. Преди това той е поканил Березовски на среща в стая в хотела, където е имал намерение да го застреля в главата.  

Според „Сън" британските власти са разбрали за готвеното покушение. Агенти на контраразузнаването Ми 5 и на разузнаването Ми 6, съвместно с антитерористичния отдел на лондонската полиция, са наблюдавали денонощно килъра и жертвата.

Преди покушението агентите са заели стая,у съседна на тази, в която е трябвало да се състои срещата. Те са арестували нападателя преди да успее да стреля.   

„Тревожен е фактът че с него е имало дете, за да не привлича вниманието. Методът на „семейния" човек вероятно е използван и при убийството на Литвиненко." - коментира представител на британските специални служби. Същевременно той уточнява, че планираното покушение няма връзка с дипломатическото противопоставяне между Лондон и Москва през последните дни.

„Ясно е, че Березовски е постоянен критик на Владимир Путин и неговия режим, а от опит знаем, че руснаците не изпитват угризения, когато предприемат мерки срещу критиците си зад граница. Хладнокрлъвното убийство на Литвиненко дава представа на какво са готови." - коментират от службите.

Самият Березовски снощи заяви в интервю за  Би Би Си: „В тази страна (Великобритания) вече се предприемани няколко покушения срещу живота ми. Скотланд ярд е отделял достатъчно внимание на защитата ми, за което се радвам."

До момента няма официален коментар от британската полиция - Скотланд ярд - по случая.