Междупартийна група народни представители и колеги, включително бивш съветник по националната сигурност, предприемат правни действия срещу Борис Джонсън заради отказ на правителството му да разпореди разследване за руска намеса в изборите във Великобритания, съобщава "Гардиън".

Групата подаде иск пред висшия съд в опит да принуди премиера да извърши независимо разследване или публично разследване. Това е първият по рода си съдебен иск за предполагаеми провали на националната сигурност.

Този ход е след публикацията през юли на руския доклад на комисията по разузнаване и сигурност на парламента (ISC). Той установи, че правителството и неговите разузнавателни служби не са разследвали намесата на Кремъл в гласуването на Брекзит референдума през 2016 г. - "горещ картоф", както се изрази ISC.

Притискат Борис Джонсън да публикува доклада за руската намеса

Притискат Борис Джонсън да публикува доклада за руската намеса

Иън Блекфорд, лидерът на третата най-голяма група в Камарата на общините, призова премиера да започне да назначава членове на Комисията по разузнаване и сигурност

ISC призова Даунинг Стрийт да извърши цялостно разследване и да въведе законодателна рамка за предотвратяване на бъдеща намеса на чужди държави.

Правителството отказа искането и твърди, че няма доказателства за успешна намеса от Москва.

Сега парламентаристите търсят съдебно решение. Те твърдят, че бездействието на правителството нарушава задължението му по член трети, протокол първи от Европейската конвенция за правата на човека. Това изисква да се проведат истински свободни избори.

Върховният съд посочва Джонсън като обвиняем. Искът е подкрепен от лорд Питър Рикетс, първият правителствен съветник по националната сигурност между 2010-12 г. при Дейвид Камерън и бивш председател на съвместния разузнавателен комитет (JIC).

В свидетелско изявление Рикетс коментира, че е "много изненадан", че правителството не е потърсило доказателства за намесата на Русия в гласуването за Брекзит, нито е извършило "оценка след референдума на руските опити за влияние върху изборите във Великобритания".

Лондон: Русия се опита да се намеси на парламентарните избори през 2019 г.

Лондон: Русия се опита да се намеси на парламентарните избори през 2019 г.

Няма доказателства за мащабна руска кампания

Той добави: "Предвид важността да се знае степента на миналата руска намеса при оценката на риска за бъдещи избори, не разбирам защо правителството би избрало да не разследва".

Рикетс заяви, че има "значителни и нарастващи доказателства", че Москва активно се е намесила в други западни избори, включително президентските избори през 2016 г. в САЩ и президентските избори във Франция през 2017 г. Гарантирането на почтеността на британските избори е ключов въпрос за националната сигурност, каза той.

Шестима колеги и депутати се присъединиха към искането. Те включват Либ Дем лорд Страсбургер, баронеса Уайткрофт, лейбъристите Бен Брадшоу и Крис Брайънт, депутатите от Зелените Каролайн Лукас и Алин Смит, говорител на външните работи на SNP.

"Докладът за Русия повдигна поредица от дълбоко обезпокоителни въпроси", каза Смит. "Не знаем дали шпионските агенции на Обединеното кралство са проспали руската намеса и не са го приели на сериозно, или са получили мълчаливи инструкции (от политиците) да не разглеждат това."

Великобритания сред основните западни мишени на Русия

Великобритания сред основните западни мишени на Русия

Русия била "много способен противник"

Джонсън отказа да публикува доклада за Русия преди общите избори миналата година. Докладът открива "достоверни доказателства", че Обединеното кралство е обект на "операции с политическо влияние" и "кампании за дезинформация", проведени от оперативните работници на Владимир Путин. Подробностите бяха скрити в класифицирано приложение.

Лорд Страсбургер определи подкрепата на лорд Рикетс за иска като "много значима", като подчерта: "Той е почти толкова влиятелен, колкото е възможно в разузнавателната общност и ако се притеснява от отказа на правителството да разследва, всички ние трябва да бъдем притеснени".

Баронеса Уайткрофт определя за срамен провала на правителството да разследва. Тя заяви, че "няма съмнение, че интернет е отворил пътя за широко разпространена потенциална намеса в изборния процес от зли сили и че Русия се е опитала да използва тази възможност".

Великобритания тайно ударила лидерите на Русия

Великобритания тайно ударила лидерите на Русия

Ние изгонихме цялата руска разузнавателна мрежа във Великобритания