Съдия в Лондон заяви, че британското правителство "недвусмислено признава" лидера на опозицията Хуан Гуайдо за президент на Венецуела в битка за златни кюлчета срещу Банката на Англия, съобщава АФП.

Случаят е заведен от централната банка на Венецуела, за да освободи златни резерви от 1 милиард долара.

Банката на Англия заяви, че не е в състояние да го направи, тъй като е "хванатата по средата" между конкуриращи се претенции за президентство след оспорвани избори от 2018 година.

Венецуела съди за злато Банката на Англия

Венецуела съди за злато Банката на Англия

Обвинява я, че иска да продава венецуелски златни резерви, Венецуела предпочита да се предоставят на ООН

Правителството на Мадуро, иска златото да бъде освободено, докато друг съвет, назначен от Гуайдо, поиска освобождаването да бъде отказано.

Съдията от Търговския съд Найджъл Тиъри, заседаващ във Върховния съд на Англия и Уелс, беше помолен да се произнесе кой е упълномощен да отправи искането - Гуайдо или Мадуро.

В своето решение той каза: "Правителството на нейно величество признава г-н Гуайдо в качеството му на временен конституционен президент на Венецуела и не признава г-н Мадуро за временен конституционен президент на Венецуела".

Тиъри добави, че е невъзможно да се признаят и двамата за президент.

Гуайдо отказа да приеме резултатите от изборите през 2018 г. и настоява, че той е временен президент в очакване на нов вот.

Приближен на Гуайдо - архитект на опитите за преврат срещу Мадуро

Приближен на Гуайдо - архитект на опитите за преврат срещу Мадуро

Леополдо Лопес...

Около 60 държави го признаха за истински лидер на Венецуела, включително САЩ, които наложиха санкции срещу Мадуро и неговия вътрешен кръг.

Мадуро наследи Уго Чавес след смъртта му през 2013 г.

Сарош Зайвала, представляващ назначения от Мадуро съвет заяви, че клиентите му ще обжалват. Те считат, че съдебното решение "изцяло игнорира реалността на ситуацията".

"Правителството на Мадуро управлява Венецуела и нейните административни институции и само то може да осигури разпространението на хуманитарната помощ и медицински материали, необходими за борба с пандемията от коронавирус", добави той.

"Този резултат ще забави допълнително решенията, във вреда на венецуелския народ, чийто живот е изложен на риск".

Венецуела гласува за парламент през декември

Венецуела гласува за парламент през декември

Опозицията може да бойкотира вота