Британски учени са установили след проверка на проби, че при химическата атака в сирийския град Хан Шейхун е използван зарин, пише "Индипендънт".

Посланикът на Великобритания в ООН Матю Райкрофт заяви пред Съвета за сигурност на световната организация, че взети от контролирания от бунтовниците град проби и извършеният от британски учени анализ показва наличието на зарин или химикал като зарин.

"Следователно Великобритания споделя оценката на САЩ, че е много вероятно режимът да е отговорен за атака със зарин в Хан Шейхун на 4 април", поясни посланикът пред съвета.

По-голямата част от международната общност обвинява сирийския президент Башар Асад за нападението, при което загинаха 87 души, включително десетки деца.

Преди няколко дни Турция потвърди, че е открила доказателства след аутопсия на жертви, че е използван зарин.

Сирийското правителство отрича информацията и обвинява бунтовнически групи.

Райкрофт призова всички 15-членки на Съвета за сигурност да подкрепят проекторезолюция на САЩ, Франция и Великобритания, която осъжда използването на химически оръжия и призовава за разследване.

По думите му Русия трябва да избере подкрепа за "отровния режим на Асад, който трови собствения си народ"или търсене на мир чрез преговори и политически преход.

Риториката на Вашингтон е примитивна и недодялана, отчетоха в Москва

Риториката на Вашингтон е примитивна и недодялана, отчетоха в Москва

Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков

По-рано Москва обяви, че ще блокира проекторезолюцията.