Позицията на САЩ за Сирия остава мистерия за Москва и риториката на Вашингтон клони към примитивност и недодяланост.

Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков пред руски медии, цитиран от Ройтерс.

Коментарите на Рябков са публикувани минути преди държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън да започне разговори с руския си колега Сергей Лавров в Москва.

Искаме да разберем "истинските намерения" на САЩ, обърна се Лавров към Тилърсън

Искаме да разберем "истинските намерения" на САЩ, обърна се Лавров към Тилърсън

Това е първото посещение на официален представител на САЩ

Рябков поясни, че по време на преговорите се очаква да бъдат обсъдени забранени за полети зони в Сирия, ситуацията в Украйна и Северна Корея.

Като цяло позицията на администрацията по отношение на Сирия остава мистерия. Липсата на непоследователност е първото нещо, което идва на ум, подчерта той.

Общо взето примитивността и недодялаността са много характерни за настоящата риторика на Вашингтон. Надяваме се, че това няма да се превърне в същината на американската политика, добави заместник-министърът на външните работи.

Междувременно Интерфакс съобщава, че Русия ще наложи вето на проекторезолюция на САЩ, Великобритания и Франция, с която се цели увеличаване на подкрепата за международно разследване на химическата атака в Сирия.

Съветът за сигурност на ООН може да гласува проекторезолюцията по-късно днес. Подобен текст беше разпространен сред 15-те члена на съвета миналата седмица. В него се осъжда атаката на 4 април и се притиска правителството на Сирия да сътрудничи в разследването.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов предупреди пред Интерфакс, че Москва ще блокира проекторезолюцията в сегашната й форма.