Британският флот твърди, че е видял "значително присъствие" на руски кораби близо до териториалните води на кралството през последните няколко седмици. Това се казва в изявление, публикувано в събота от британските военноморски сили.

"Военните кораби на Кралския флот наблюдават значително руско присъствие в близост до британски води. Кралският флот последва девет руски кораба край британските води през последните седмици.

Британска ядрена подводница с поражения след преследване на руски кораби

Британска ядрена подводница с поражения след преследване на руски кораби

Кралският ВМФ на Великобритания води разследване по случая

Всяко движение на руските кораби - подводница, миноносец, корвет, патрулен кораб и придружаващи влекачи и тилови кораби - са внимателно наблюдавани през последните две седмици от осем кораба на Кралския флот в координирана операция от Ламанша и Келтско море до води близо до западното крайбрежие на Шотландия, "- се казва в съобщението.

Кораби на Северния руски флот напуснаха Ламанша, навлязоха в Бискайския залив

Кораби на Северния руски флот напуснаха Ламанша, навлязоха в Бискайския залив

Отработили практически мероприятия по борба с подводни диверсионни сили

"Дори в контекста на пандемията на коронавируса можем бързо да реагираме на заплахи както в нашите териториални води, така и по света. Въпреки засилената активност от страна на Русия, ние винаги сме готови да отговорим", каза адмирал Антъни Редакин, началник на щаба на британските военноморски сили.

Отбелязва се, че в тези операции са участвали британски фрегати и патрулни кораби. Те са наблюдавали по-специално движенията на големия крайцер "Вицеадмирал Кулаков", патрулния кораб "Василий Биков" и два спомагателни кораба, подводницата B-262 "Стари Оскол", корветата "Бойки". Според изявлението Кралският флот на Великобритания е подпомаган от френски флот.