Външното министерство на Великобритания изтри съобщение в "Туитър", в което твърди, че използваният срещу Сергей и Юлия Скрипал химически агент новичок е "произведен в Русия", пише "Гардиън".

Тази сутрин руското посолство в Лондон публикува съобщение на "Форин офис" от миналия месец, в което се казва, че лабораторията "Портън даун" е установила, че използваният новичок е произведен в Русия.

Британската лаборатория "Портън даун": Не доказахме, че новичокът е на Русия

Британската лаборатория "Портън даун": Не доказахме, че новичокът е на Русия

Учените от лабораторията не са успели да установят къде е бил разработен новичокът

Но вчера от лабораторията обявиха, че не са установили кой стои зад направата на бойното отровно вещество.

Ведомството поясни в социалната мрежата, че не е предала точно коментара на посланика на Великобритания в Русия по време на брифинг в Москва и следователно го трие. Във видео от брифинга става ясно, че посланикът Лари Бристоу твърди, че "няма съмнение, че новичокът е произведен в Русия от руската държава".

"Форин офис" също публикува съобщение на лабораторията, в което се казва, че са установили химическия агент, но се подчертава, че лабораторията няма отговорност да потвърди източника на агента.

Междувременно руският лидер Владимир Путин заяви, че лондонската полиция е заявила, че се нуждае от най-малко 2 месеца, лабораторията потвърди, че не знае от коя държава е новичокът, но въпреки това продължава антируската кампания.

"Ние свикахме среща на ОЗХО, за да намерим истината", поясни той.

Лондон: Руското предложение за съвместно разследване на случая „Скрипал” е „извратено”
Обновена

Лондон: Руското предложение за съвместно разследване на случая „Скрипал” е „извратено”

Изпълнителният съвет на организацията обсъжда въпроса за отравянето на Скрипал

В същото време лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания Джереми Корбин заяви, че външният министър Борис Джонсън е сгафил, след като коментарите му за "Портън даун" не са подкрепени с доказателства.

Борис Джонсън трябва да отговаря на сериозни въпроси. Той заяви пред германска телевизия, че този химически агент е произведен в Русия, "Портън даун" го проучи и каза, че е новичок. Те не съобщиха къде е произведен, и ОЗХО провежда среща за продължаване на обсъжданията откъде идва агентът. "Форин офис" след това излезе със съобщение в "Туитър" в подкрепа на коментара на външния министър и след това го изтри, след като "Портън даун" обяви, че не са установили източника, обясни Корбин.

Изглежда, че Борис Джонсън напълно е преувеличил информацията, която е получил и каза на света по категоричен начин какво смята, че се е случило. И това не е подкрепено от доказателствата, които той има от "Портън даун", поясни лейбъристът.

На 4 март Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с химически агент новичок. Случаят доведе до разрив в отношенията между Великобритания и Русия.

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Сергей Скрипал е бил изложен на неизвестно вещество