Британската делегация в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) отхвърли руско предложение за съвместно разследване на отравянето на Сергей Скрипал като "извратено", информира "Ройтерс.

Днес по молба на Русия Изпълнителният съвет на организацията обсъжда въпроса за отравянето на Скрипал.

Британската лаборатория "Портън даун": Не доказахме, че новичокът е на Русия

Британската лаборатория "Портън даун": Не доказахме, че новичокът е на Русия

Учените от лабораторията не са успели да установят къде е бил разработен новичокът

В съобщение в "Туитър" по време на специалната среща британската делегация отбеляза, че това е диверсионна тактика и още дезинформация, която има за цел да отклони въпросите към руските власти, на които трябва да отговорят.

Междувременно руското представителство в организацията обяви пред ТАСС, че ОЗХО по същество отговори само на един от въпросите на Русия по случая "Скрипал".

Да, вчера получихме отговори и те се проучват. По същество беше получен отговор само на един въпрос, разкриха представителите. Те не уточниха какъв е въпросът. 

В неделя Русия изпрати списък с 13 въпроса до Техническия секретариат на ОЗХО, свързани с отравянето на Скрипал. Москва иска да разбере какви данни е предоставил Лондон на секретариата.

В същото време ЕС обяви по време на срещата в организацията, цитиран от "Гардиън", че Русия трябва да сътрудничи на ОЗХО в разследването на случая.

"Наложително е Руската федерация да отговори на легитимните въпроси на британското правителство, да започне да сътрудничи на секретариата на ОЗХО и да предостави цялата информация на ОЗХО", поясни Брюксел.

На 4 март Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с химически агент новичок. Случаят доведе до разрив в отношенията между Великобритания и Русия.

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Сергей Скрипал е бил изложен на неизвестно вещество