Британската самолетна компания British Airways съобщи, че възобновява нормалното извършване на услуги, но много клиенти все още не са получили багажа си след тридневния хаос, информира АФП.

Трети ден продължават проблемите на British Airways

Трети ден продължават проблемите на British Airways

Компанията уверява, че е близо до пълното разрешаване на проблема

75 000 пътници бяха засегнати от възникналия срив в компютърната система на компанията по света, която доведе до хаос на едни от най-товарените летища в Европа, "Хийтроу" и "Гетуик" в Лондон, през уикенда.

Продължаваме да постигаме добър напредък относно връщането на багажа на клиентите по света, които бяха засегнати от големия компютърен срив в събота, се казва в съобщение на компанията.

British Airways постепенно подновява полетите след мащабния срив

British Airways постепенно подновява полетите след мащабния срив

Продължаваме да работи усилено за възстановяване на нашите IT

Знаем, че значителен брой клиенти все още не са получили багажа си, допълват от превозвача и се извиняват на клиентите си.

Пред телевизия Скай нюз шефът на компанията Алекс Крус заяви, че проблеми с електрозахранването са засегнали цялата компютърна система.

British Airways отмени всички полети в Лондон заради компютърен срив

British Airways отмени всички полети в Лондон заради компютърен срив

Пасажери на летище "Хийтроу" съобщават за дълги опашки

Някои пътници спяха на летищата в събота, опашките продължиха и в неделя на двете британски летища, а в понеделник компанията беше изправена пред проблеми с обслужването на кратките полети от "Хийтроу".

Синдикатът GMB вини компанията за изнесените работни места в Индия през миналата година. Но компанията опровергава това да е причината.

Превозвачът ще трябва да плати компенсация до 100 милиона британски лири. Акциите на компанията се обезцениха с 4,23% на Лондонската борса.

Според законодателството на ЕС потърпевшите пътници могат да поискат съответното обезщетение: при кратки полети - 250 евро за закъснение повече от 3 часа; при полети със средна продължителност - 400 евро при закъснение повече от 3 часа и дълъг полет - 300 евро за закъснение между три и четири часа и 600 евро за закъснение повече от 4 часа.

Също при закъснение повече от два часа превозвачът трябва да предостави храна и напитки, достъп до телефон и имейли, както и стая за пренощуване в случай на отмяна на полета вечерта, включително и трансфер между летището и хотела.