Европейският съюз (ЕС) ще се бори срещу прането на пари чрез създаването на нова агенция. Нейната цел е да противодейства срещу финансовите престъпления и спонсорирането на тероризма. Това обяви Марейд Макгинес, еврокомисар по финансовите услуги, финансовата стабилност и капиталовите пазари, цитирана от "Евронюз".

"Зад историята на мръсните пари стоят ужасни престъпления, които са ужасни за гражданите, в обществото, семействата и общностите, заяви във вторник еврокомисарят. Следователно, борбата с прането на пари се занимава с престъпността в основата му. По същество разгледахме къде са пропуските в нашата регулаторна рамка и казахме: достатъчно."

Новата агенция ще има за цел да контролира трансграничните финансови дейности и ще има правомощието да налага глоби. Тя също така ще има надзор над криптовалутите и ще бъде наложен нов лимит за плащания в брой от 10 000 евро, за да се ограничи обхватът на престъпните банди. Европейската група за спестявания и банкиране на дребно приветства обявените днес мерки, като заяви, че се надява те да засилят борбата срещу финансовата престъпност.

Глобиха Swedbank с  400 млн. долара за пране на руски пари

Глобиха Swedbank с 400 млн. долара за пране на руски пари

Управата на банката е знаела за операциите...

Според Европол, подозрителните транзакции са свързани с около 1% от икономическата дейност на ЕС.

Агенцията трябва да заработи до 2024 г., но първо ще трябва да получи одобрение от Европейския парламент и националните правителства.

Предстои да бъде определено къде ще бъде разположен новият орган.

Лагард призова за глобална регулация на "забавния" Биткойн бизнес

Лагард призова за глобална регулация на "забавния" Биткойн бизнес

Защото е "силно спекулативен актив и се използва за пране на пари" и други незаконни дейности

Припомняме, че президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард призова през януари за глобално регулиране на биткойните, заявявайки, че цифровата валута в някои случаи е била използвана за пране на пари и че всички вратички трябва да бъдат затворени.

Секторът на криптовалутите все още е леко контролиран или нерегулиран, въпреки че се появиха глобални стандарти.