Европейската комисия (ЕК) даде начало на онлайн консултация с гражданите за бъдещето на Европа, се казва в съобщение на институцията.

Инициативата, която съвпада с Деня на Европа, е насочена към всички европейски граждани. ЕК ги приканва да споделят своите виждания за посоката, в която Европейският съюз следва да поеме в бъдеще.

Тази единствена по рода си консултация е част от продължаващия дебат относно бъдещето на ЕС с 27 държави членки, започнал с Бялата книга на Комисията от 1 март 2017 г. Гражданите вече могат да дават своите мнения онлайн, а настоящата консултация ще допълни тази възможност. Освен това онлайн консултацията ще се проведе успоредно с текущите диалози и консултации с гражданите, организирани от Европейската комисия и от държавите членки. Комисията ще увеличи честотата им в периода до изборите за Европейски парламент през май 2019 г., като целта е да бъдат организирани още 500 прояви.

Консултацията ще продължи до срещата на върха в Сибиу на 9 май 2019 г. Комисията ще представи пред държавите членки междинен доклад относно процеса, свързан с Бялата книга, на заседанието на Европейския съвет през декември 2018 г. Окончателен доклад ще бъде представен на първата среща на върха на ЕС-27 в Сибиу, Румъния, която ще се проведе на 9 май 2019 г., само няколко седмици преди изборите за Европейски парламент.