Високопоставен член на Европейската комисия разкритикува решението на Турция да превърне "Света София" в джамия и предупреди, че Анкара подкопава отношенията си с Европа, информира АФП.

"Като грък аз съм доста огорчен. Чувствам се доста разгневен заради това", каза Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия.

Ердоган: 350 000 участваха на първите молитви от 86 г. в „Голямата джамия Св. София”

Ердоган: 350 000 участваха на първите молитви от 86 г. в „Голямата джамия Св. София”

"Голямата Джамия Света София" е културно наследство на цялото човечество

По-рано днес президентът на Турция Реджеп Ердоган води първите мюсюлмански молитви в "Света София" след превръщането на музея в джамия.

"Мисля, че в един момент Турция трябва да реши каква трябва да бъде геополитическата й позиция и с кого иска да си партнира в бъдеще", предупреди Схинас, който отиде по-далеч в сравнение със съобщенията на ЕС по казуса до момента.

Гръцката православна църква в "траур" заради "Света София"

Гръцката православна църква в "траур" заради "Света София"

Религиозни и националистически групи ще организират протести в Атина и Солун

Турският лидер разкри, че 350 000 души са участвали на молитвите във и около "Света София".

Той направи коментара след участието си на първите мюсюлмански молитви в "Света София" от 86 г. Хиляди хора взеха участие в традиционните петъчни молитви във и извън културния паметник в Истанбул. Преди молитвите Ердоган рецитира откъси от Корана в "Света София".

На 10 юли президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че близо 1500-годишният храм отваря за мюсюлмански молитви след решение на турски съд, че превръщането на сградата в музей от основателя на съвременна Турция е незаконно.

Тръмп недоволства от превръщането на „Света София” в джамия

Тръмп недоволства от превръщането на „Света София” в джамия

Коментарите са направени по време на кратка среща между Тръмп и американския архиепископ Елпидофор

Храмът е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Издигнат е от византийския император Юстиниан I през 537 г., но превърнат в джамия след превземането на Константинопол от османците през 1453 г.

Превърнат е в музей като ключова реформа на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк след разпадането на Османската империя.

САЩ, ЕС, Русия, ЮНЕСКО и църковни лидери изразиха притеснението си от променения статут, докато съседна Гърция го нарече "открита провокация към цивилизования свят". Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изразил "силно недоволство" от решението на турския лидер Реджеп Ердоган.

Мюсюлманите се молят за първи път в "Света София" от 86 г.

Мюсюлманите се молят за първи път в "Света София" от 86 г.

Хиляди се очакват да се съберат пред "Света София"

Турция обеща да остави "Света София" отворена за туристи и да посреща хора от всички вероизповедания. Посещението на храма ще е безплатно.

Гръцката православна църква в "траур" заради "Света София".