Европейската комисия предложи правила за данъчна прозрачност за многонационални дружества във връзка с аферата Panama Papers („Документите от Панама”), съобщават от Комисията.

С предложенията се проправя пътя към по-голяма прозрачност в областта на корпоративните данъци, като въвежда изисквания за публично отчитане за най-големите дружества, работещи в ЕС.

ЕС бори офшорките и корпорациите с пълна прозрачност

ЕС бори офшорките и корпорациите с пълна прозрачност

Комисията ще представи законодателство

Днешното предложение се основава на работата на Комисията в областта на борбата с избягването на данъци от дружества в Европа, което според оценки води до загуби на данъчни приходи за държавите от ЕС в размер на 50-70 млрд. евро годишно. Допълвайки други предложения за въвеждане на обмен на информация между данъчните органи, това предложение ще изисква от работещите в ЕС многонационални дружества, чиито приходи в световен мащаб надхвърлят 750 млн. евро на година, да публикуват основни данни за това къде реализират печалби и къде плащат данъци по държави. Същите правила ще важат и за многонационалните компании от останалата част на света, които развиват стопанска дейност в Европа. Освен това дружествата ще трябва да публикуват обобщени данни за данъците, платени в ЕС.

Това предложение дава възможност за лесно и пропорционално повишаване на отчетността по данъчни въпроси на големите многонационални компании, без да се наврежда на тяхната конкурентоспособност. То ще важи за хиляди големи дружества, работещи в ЕС, без да засяга малките и средните предприятия.

Предложението също така предвижда по-строги изисквания за прозрачност във връзка с дейностите на дружествата в държави, които не спазват международните стандарти за добро управление в областта на данъчното облагане. Комисията ще се базира на своята външна данъчна стратегия, за да изготви възможно най-бързо първия общ за ЕС списък на такива юрисдикции.

С днешното предложение ще бъде изменена Директивата за счетоводството, за да се гарантира, че големите компании публикуват ежегодно отчет, в който обявяват печалбите си и своите начислени и платени във всяка отделна държава от ЕС данъци. Тази информация ще остане достъпна в продължение на пет години.

Контекстуалната информация (оборот, брой на служителите и естество на дейностите) ще даде възможност за компетентен анализ и ще трябва да бъде обявявана за всяка отделна държава от ЕС, в която компанията работи, както и за тези данъчни юрисдикции, които не спазват стандартите за добро управление в областта на данъчното облагане (т. нар. данъчни убежища). Обобщени данни ще трябва да бъдат предоставяни и за операциите в други данъчни юрисдикции в останалата част на света. При изготвянето на предложението бяха взети мерки да се гарантира, че няма да бъде публикувана поверителна бизнес информация.

Като се основава на неотдавнашната инициатива на Комисията срещу избягването на данъци и я допълва, това задължително публично отчитане за всяка отделна държава ще даде възможност на гражданите да следят данъчното поведение на многонационалните дружества. Това на свой ред ще стимулира компаниите да плащат данъци там, където реализират печалбата си.

Това отчитане също така ще подкрепи усилията за по-добро опознаване на данъчните системи на държавите от ЕС и ще помогне за откриване на съществуващи пропуски и несъответствия, като по този начин се хвърли повече светлина върху причините и последствията от избягването на данъци от страна на дружества.

Борбата с избягването на данъчно облагане е основен приоритет на тази Комисия. Тясното сътрудничество между данъчните органи трябва да върви ръка за ръка с прозрачността за обществеността. Днес ние предоставяме на обществеността информацията за плащаните от многонационалните компании данъци, без да налагаме нови тежести на МСП и с дължимото уважение към търговската тайна. Като приема това предложение, Европа демонстрира лидерската си роля в борбата с избягването на данъци“, обяви заместник-председателят Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог.

 „Нашите икономики и общества зависят от справедливата данъчна система — принцип, който важи както за отделните лица, така и за дружествата. Въпреки това в днешно време някои многонационални дружества, като използват сложните данъчни режими, могат да плащат с близо една трета по-малко данъци от компаниите, които работят само в една държава. Нашето предложение за повишаване на прозрачността ще помогне дружествата да станат по-отговорни. Това ще стимулира по-лоялна конкуренция между тях независимо от размерите им“, поясни комисар Джонатан Хил.

Това предложение за директива вече е изпратено на Европейския парламент и Съвета на ЕС и Комисията се надява, че то ще бъде прието бързо в рамките на процеса на съвместно вземане на решение. След като бъде приета, новата директива ще трябва да бъде транспонирана в националното законодателство от всички държави от ЕС в срок от една година след нейното влизане в сила.