Брюксел предупреди, че може да наложи визи за канадските граждани, ако Отава не отмени визите за новите източноевропейски членки на ЕС или поне на две от новите източноевропейски членки.

"Със сигурност ще има дебати за въвеждане на визи за канадските граждани", е казал еврокомисарят за правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини на пресконференция в белгийската столица Брюксел, съобщава БНР.
Напълно преждевременно обаче ще е да се решава дали да се приемат подобни мерки в отговор на канадската визова политика, е добавил Фратини.

Европейският съюз има споразумения с други държави за взаимно отменяне на визите. Канада обаче още не е променила изискването за входни визи за гражданите на осем нови източноевропейски членки на ЕС.

Осемте са България, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия, които се присъединиха към ЕС на две вълни след падането на Берлинската стена през 1989 г. и края на студената война.
Вчера Европейската комисия прие декларация, с която настоя Канада да отмени визите за новите членки на ЕС и предупреди, че в противен случай съюзът може да вземе ответни мерки.
Говорител на канадския министър за гражданството и имиграцията Даян Финли каза късно снощи, че Отава се е ангажирала да премахне визовите ограничения възможно най-скоро. Канадски експерти по имиграцията ще направят кратки посещения в страни членки на ЕС, за да проверят дали те покриват канадските стандарти за безвизово пътуване, добави говорителят.

Вчерашната декларация на ЕК призова също САЩ и Австралия да приемат безвизов режим за гражданите от всички страни членки на ЕС.