Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи каза, че има планове да бъдат убедени македонците да включат българите в конституцията на страната, което би отворило пътя за присъединяване към ЕС според споразумение, постигнато между Скопие и София, съобщава "Екзит нюз".

През юни, след две години на противопоставяне между членката на ЕС България и Северна Македония по езикови, културни и исторически въпроси, беше постигнато споразумение, според което последната ще включи българите като признато етническо малцинство в конституцията, заедно с няколко други въпроса.

Проблемът е, че правителството няма необходимото мнозинство в парламента, за да промени конституцията, тъй като опозицията яростно се противопоставя. 

Македонска партия поиска да бъде закрит културният ни център "Иван Михайлов" в Битоля

Македонска партия поиска да бъде закрит културният ни център "Иван Михайлов" в Битоля

Оспорват и регистрацията на сдружение "Цар Борис III"

Euronews Албания попита Османи кога ще бъдат направени конституционните промени.

"В продължение на 16 месеца ще убедим гражданите защо конституционните промени не са вредни за страната", каза той и добави, че "Спомням си, че включването в конституцията като Хърватия, което включва общности и малцинства, укрепи Хърватия, това ще се случи и с Македония".

Османи обърна внимание на липсата на необходим политически консенсус, заявявайки, че се надява промяната на общественото мнение да доведе до политически промени.

"Имаме политическо-партийна съпротива, но месеците ще покажат, че тези конституционни промени ще укрепят Македония", каза Османи.

Пендаровски не вярва скоро българите да бъдат вписани в конституцията

Пендаровски не вярва скоро българите да бъдат вписани в конституцията

Не е възможно при този състав на парламента