Антивакс и антиваксъри се използва за описание на лице или група, които не са съгласни с ваксинирането на хора (да им се поставят инжекции за предотвратяване на заболяване) и разпространяват и насърчават мнения срещу ваксините, пише Cambridge Dictionary.

Посочени са следните примери - Има три основни начина, по които антивакс групите обичат да разпространяват дезинформацията си. Те обясняват, че стандартни детски ваксинации противоречат на техните антивакс теории и се застъпват за хомеопатичната профилактика.

Антиваксърите са отговорни за увеличение на полиомиелит, дифтерия, морбили и други лесно предотвратими заболявания. Антивакс инфлуенсърите са голям проблем.

Когато видим антивакс дезинформация в социалните медии, трябва да се противопоставим и да не се ангажираме с нея, защото това само я разпространява допълнително.

Наративът за всяко антивакс послание е: "COVID-19 не е опасен; ваксините са опасни; не можете да вярвате на лекари или учени." Антиваксърите виждат в COVID-19 възможност за бързо разпространение на съмнения срещу Covid ваксините и всъщност срещу всички ваксини.

Има предложения за криминализиране на антиваксъри, които умишлено разпространяват опасна дезинформация. Антиваксърите проглушават пространството с твърдения, че ваксините срещу COVID ще променят нашата ДНК, някой ще ни имплантира микрочипове или ще ни стерилизират.

Антиваксърът е - антиваксър (въпреки че не харесва термина), той вярва, че фармацевтичната индустрия е корумпирана и създава ваксина срещу коронавирус твърде бързо.

Британия отлага блокирания и по-строги мерки за 2022 г.

Британия отлага блокирания и по-строги мерки за 2022 г.

Здравни експерти призоваха все пак Джонсън да обмисли затягане на настоящите мерки

Антиваксърите предизвикват хаос на места за тестване за Covid. Лейбъристите призовават за строги действия срещу фалшивите новини за ваксините, като казаха: "Това вече е въпрос на живот и смърт", пишат "Гардиън" и "Мирър".

Спешно трябва да се ударят опасните антивакс конспиративни теории онлайн, те спират хората да се ваксинират и забавят възстановяването на нацията от кризата. Борис Джонсън коментира, че вариантът Омикрон "продължава да създава реални проблеми", докато се разпространява в страната. Сега той представлява над 90% от всички случаи в Англия, съобщи Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

Полицията обещава да "предприеме бързи действия и ще изправи нарушителите пред правосъдието", когато е необходимо.

Секретарят в сянка Луси Пауъл коментира, че "продължаващото разпространение на дезинформация за ваксините онлайн удря приема на ваксини и справянето с това е от решаващо значение за ваксинирането на неваксинираните".

"Дори един човек, който е отложил ваксинацията си заради опасни антиваксъри, е твърде много." Бездействоето "на правителството по отношение на фалшивите новини означава, че те не успяват да предприемат действия срещу онлайн платформи, улесняващи разпространението на дезинформация. Това вече е въпрос на живот и смърт."

Министрите са призовани да предприемат по-строги действия срещу компании, които не успяват да премахнат антивакс съдържание онлайн, стотици хиляди последователи в социални медии все още разпространяват дезинформация.

Известни антиваксъри в Instagram, Facebook и Telegram все още имат близо 1,5 милиона последователи, показва анализ. Един от най-популярните вярва, че коронавирусът се разпространява чрез 5G.

Технологичните гиганти "не успяват да изтрият лъжите за ваксините", министрите трябва да се противопоставят на компаниите в социалните медии, "да игнорират техните извинения и да въведат финансови и наказателни санкции за провали, които водят до сериозни щети".

Говорител на правителството обясни, че "нашите нови строги закони за онлайн безопасност ще принудят тези компании да действат. След като парламентът осигури необходимия контрол на законодателството, ние ще го въведем възможно най-скоро".

СЗО заяви през 2019 г., че колебанието срещу ваксините е една от 10-те най-големи заплахи за глобалното здраве.

По информация на "Гардиън" лъжи, а конспиративните теории за Covid-19 са събрали милиони гледания в TikTok, били са достъпни и за малки деца.

Антиваксърите са "много зли и лоши хора, заплашващи всички ни и всички имаме лична пряка отговорност и задължение да говорим за ваксинацията", коментира по-рано през 2021 г. съветник в Кеймбридж на фона на загриженост относно нивата на ваксинация срещу Covid-19 в града.

Ричард Хауит направи коментара, докато председателстваше среща на здравната комисия на окръг Кеймбриджшир, където бяха изразени опасения относно факта, че нивата на ваксинация срещу Covid-19 в Кеймбридж са най-ниските в Източна Англия.

Правителството също изразява загриженост относно разпространението на дезинформация за ваксините Covid-19 от антиваксери. През март министърът на ваксините Надхим Захауи каза, че дезинформацията е "много, много умно, свръх таргетирана към различни общности". "Фалшиви антивакс послания за плодовитост са ясно насочени както към младите мъже, така и към жените, но за съжаление" са намерели благодатна почва.

Путин очаква 80% колективен имунитет догодина, няма да преследва неваксинирани

Путин очаква 80% колективен имунитет догодина, няма да преследва неваксинирани

Путин не харесва политици антиваксъри, вредни са за здравето на руснаците