Чешкият здравен министър здравният министър Ян Блатни отказа да разреши използването на руската антикоронавирусна ваксина Спутник V в страната без предварително одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), съобщи Чешката телевизия. "Няма да направя изключение от настоящите правила за регистрация на лекарства за употреба в Чешката република," каза министърът пред членовете на долната камара на чешкия парламент в сряда. "Моята позиция ще остане непроменена, докато заемам министерския пост. В републиката за ваксинация ще се използват само лекарства, одобрени от EMA."

В интервю за Parlamentni listy, публикувано по-рано в сряда, чешкият президент Милош Земан заяви, че ще поиска от премиера Андрей Бабиш да уволни Блатни за възпрепятстване на плановете за закупуване на руската ваксина, преди използването ѝ да бъде официално разрешено от EMA.

Представител на ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Представител на ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Тя посъветва държавите да не издават спешно разрешение за използване на ваксината

Според Блатни, Чехия е получила 1 274 250 дози ваксини, разрешени за употреба на територията на ЕС. До края на август страната планира да ваксинира до 85% от жителите си. На 27 декември 2020 г. страната започна ваксинация срещу коронавирус. До момента са ваксинирани около 900 000 жители. Страната с население от 10,46 милиона получава ваксини, произведени от Pfizer и BioNTech, Moderna, както и от AstraZeneca.

Руската ваксина Sputnik V срещу COVID-19 може да се произвежда в Западна Европа, след като бе подписана сделка с Италия от московския държавен фонд RDIF и базираната в Швейцария фармацевтична компания Adienne. Кирил Дмитриев, ръководител на RDIF, каза пред руската държавна телевизия, че неговият фонд е сключил сделки за производство в Испания, Франция и Германия на ваксината Sputnik. Той не предостави подробности.

Това е последната индикация, че някои компании могат да продължат с плановете си, без да чакат регулаторът на Европейския съюз (Европейската агенция по лекарствата (EMA) да даде своето одобрение на Спутник V.

Учените коментират, че руската ваксина е почти 92% ефективна, на базата на рецензирани резултати от проучвания в късен етап, публикувани в медицинското списание The Lancet миналия месец.

Продуктът вече е одобрен или се оценява за одобрение в три държави-членки на ЕС - Унгария, Словакия и Чехия. Представители на ЕС заявиха, че Брюксел може да започне преговори за евентуално споразумение за закупуване на ваксини, ако поне четири от членовете го поискат.

Няма текущи преговори между ЕС и Русия за "Спутник V", обявиха в ЕК

Няма текущи преговори между ЕС и Русия за "Спутник V", обявиха в ЕК

В момента не се водят разговори за интегриране на ваксината в портфолиото

Служител на ЕМА призова членовете на ЕС да се въздържат от одобряване на Sputnik V на национално ниво, докато агенцията все още я преглежда, което накара разработчиците на ваксината да поискат публично извинение.

Песков нарече коментара на служителя на ЕМА "най-малкото неподходящ".