Черна гора започна имунизация срещу коронавирус с руската ваксина Sputnik V, съобщи късно в събота пресцентърът на Института за обществено здраве, цитиран от ТАСС. С приоритет са старческите домове. "Екипът на нашия институт и болницата в Котор е поставил първите дози от ваксината в Черна гора", се казва в изявлението на пресслужбата. Според изявлението първият пациент, ваксиниран с ваксина Sputnik V, е 66-годишен жител на възрастна къща в черногорския град Рисан. Пациентът призова останалите хора в страната да последват примера му и препоръча да не се страхуват от ваксинацията.

Русия даде зелена светлина на Сърбия за производство на Sputnik V

Русия даде зелена светлина на Сърбия за производство на Sputnik V

Сърбия вече получи 1 500 000 китайски ваксини Sinopharm

Двама души от персонала на медицинския център също бяха ваксинирани и един от тях по-късно каза, че до 79 пациенти и членове на персонала се очаква да получат дози за един ден.

На 17 февруари сръбският премиер Ана Бърнабич донесе първата партида от руската ваксина Sputnik V в Черна гора. Сръбският премиер беше поздравен на летището в Подгорица лично от черногорския си колега Здравко Кривокапич и членове на неговия кабинет. Във вторник министърът на здравеопазването на Черна гора Йелена Боровинич Бойович обяви, че първата партида от ваксината Sputnik V ще пристигне в Черна гора от Сърбия. Тя каза още, че в близко бъдеще се очаква друга партида от ваксината Sputnik V директно от Русия. Освен това здравното министерство на Черна гора очаква доставки на ваксини от Sinopharm и Pfizer.

Сърбия ще става център за производство на ваксини за Западните Балкани

Сърбия ще става център за производство на ваксини за Западните Балкани

Ще може да произведе до 20 милиона дози от руската Sputnik V

Черногорският институт за обществено здраве съобщи на 16 февруари, че в страната са открити седем случая на инфекция с британския щам на коронавируса. Преди този ден властите на страната въведоха вечерен час и ограничения за междуградски транспорт поради рязкото влошаване на епидемиологичната ситуация. Страната с население от 600 000 души отчита над 71 500 положителни случаи на COVID-19, включително 939 смъртни случая. На 11 август 2020 г. Русия стана първата страна в света, която регистрира ваксина срещу коронавирус, наречен Sputnik V.