"Черните дървосекачи" от самопровъзгласилата се република Косово обстреляха сръбски патрул от армията на Сърбия по време на незаконна сеч в гората.

Това стана в сухопътната зона за сигурност на границата на Централна Сърбия и автономната сръбска област, съобщиха от Министерството на отбраната на Сърбия, цитирани от ТАСС.

Десет страни с промяна на политиката си за Косово

Десет страни с промяна на политиката си за Косово

Прогнозата е на сръбска медия

Инцидентът е станал в района на Углярски-Криш. Военният патрул хвана група от 12 албанци за незаконна сеч. "Черните дървосекачи" започнаха да стрелят във въздуха, след това нахъсаха кучетата срещу военните.

В отговор армейците също откриха предупредителен огън във въздуха. След това престъпниците са се скрили на територията на самопровъзгласилата се република Косово. 

Борел: Диалогът Сърбия-Косово е пропускът им към ЕС

Борел: Диалогът Сърбия-Косово е пропускът им към ЕС

Доволен е, че Белград и Прищина преговарят докато Байдън обсъжда сътрудничеството с ЕС

По време на инцидента никой не е пострадал. Част от силите за бързо реагиране на Армията на Сърбия е приведена в повишена бойна готовност. За инцидента е информирана международната мисия под егидата на НАТО в Косово и Метохия (KFOR).

Сухопътната зона за сигурност се определя споразумението от 9 юни 1999 г. в Куманово. Зоната представлява петкилометрова ивица по 382-километровата граница между автономния сръбски регион Косово и Метохия и Централна Сърбия.

Косово отвори посолство в Ерусалим

Косово отвори посолство в Ерусалим

Прищина изпълни обещанието, дадено на Доналд Тръмп