Фолклорна певица от Чехия е починала, след като умишлено се е заразила с коронавирус, съобщава BBC.

57-годишната Хана Хорка не е била ваксинирана и е публикувала в социалните медии, че се възстановява след положителния тест, но два дни по-късно е починала.

Синът ѝ Ян Рек заяви, че тя се е заразила нарочно, когато той и баща му са имали вируса, за да може да получи пропуск за достъп до определени места.

Ян и неговият баща, които са напълно ваксинирани, се заразили с Covid-19 по Коледа. Майка му обаче нарочно решила да не се изолира от тях и искала да бъде изложена на вируса.

В Чешката република се изисква доказателство за ваксинация или скорошно преболедуване, за да се получи пропуск за много обекти, включително кина, барове и кафенета.

Хана Хорка била член на една от най-старите чешки фолклорни групи - Asonance. Искала е да хване Covid-19, за да има по-малко ограничения за движението ѝ, обяснява синът ѝ. Два дни преди да умре, тя написала в социалните мрежи: "Сега ще има театър, сауна, концерт".

В сряда броят на случаите на коронавирус в Чехия достигна нов рекорд, като бяха регистрирани 28 469 случая при население от 10,7 млн. души.

Хиляди чехи на протест срещу задължителната COVID ваксинация

Хиляди чехи на протест срещу задължителната COVID ваксинация

Поредна демонстрация на пожарникари, полицаи и спасителни работници