Най-малко четирима души са ранени при експлозия на немюсюлманско гробище в Джеда, Саудитска Арабия.

Според АФП, инцидентът е станал по време на церемония по повод подписването на Примирието от 1918 г. Отбелязва се, че на церемонията присъстваха представители на консулствата на различни страни, включително Франция

Външното министерство на Франция потвърди, че редица хора са били ранени, съобщава "Сън".

Джордж Малбруно, който работи за френския вестник "Фигаро", съобщи, че "е хвърлена граната" на церемонията, която се провежда в Деня на примирието. Жертвите включват гръцки гражданин и саудитска охрана.

На събитието присъстваха и висши дипломати от Франция, Великобритания и Ирландия.

Това се случва след като един охранител бе намушкан във френското консулство в Джеда само преди 12 дни.

Нападнат и намушкан е охранител на френското консулство в Джеда, Саудитска Арабия

Нападнат и намушкан е охранител на френското консулство в Джеда, Саудитска Арабия

Посолството на Франция призова Саудитска Арабия да защити френските граждани и дипломати

"Имаше взрив на немюсюлманското гробище в Джеда. Има четирима леко ранени", каза гръцки служител пред "Ройтерс".

В изявление френското външно министерство заяви пред АФП: "Годишната церемония, отбелязваща края на Първата световна война на немюсюлманското гробище в Джеда, включваща няколко генерални консулства, включително френското консулство, беше обект на атака с взривни устройства тази сутрин , което остави няколко ранени. Франция категорично осъжда тази страхлива атака, която с нищо не може да се оправдае."

През последните месеци Франция беше обект на няколко нападения, тъй като отказа да осъди карикатурите на Мохамед, защитавайки ценностите си за свободата на словото.

Съобщава се, че консулството на САЩ в Саудитска Арабия е издало предупреждение след съобщенията за опита за нападение. "Генералното консулство на САЩ в Джеда проследява експлозия, която се случи на немюсюлманското гробище в централна Джеда. Американските граждани се съветват да избягват близката зона и да внимават на обществени места."

Нападението срещу церемонията идват, когато светът отбелязва Деня на възпоменанието - известен още като Ден на примирието, за споразумението между съюзниците и Германия от 11 ноември 1918 г. за спиране на боевете, което бележи победата на съюзниците и поражението на Германия в Първата световна война и влиза в сила на 11-ия ден от 11-ия месец в 11 часа.

В Пакистан продължават протестите срещу Макрон

В Пакистан продължават протестите срещу Макрон

Имран Хан се обяви против възхода на ислямофобията в света