В Русия от COVID-19 са починали 200 432 души, показват данните на държавната статистическа служба Росстат.

Отчетената смъртност е над два пъти по-висока от официалния брой жертви на заболяването, посочен от оперативния център за борба с епидемията, съобщава радио "Свобода".

Над 186 000 са починалите от коронавирус в Русия, призна Москва

Над 186 000 са починалите от коронавирус в Русия, призна Москва

Починалите от коронавирус са три пъти повече от потвърдените

Същевременно редица специалисти по демография отбелязват, че числата на Росстат също са занижени, ако бъдат сравнени с данните за повишената смъртност.

Изследователят от университета в Тюбинген Дмитрий Кобак, специалист по анализ на данните, посочва, че през 2020 г. (в сравнение с предходния период - б.р.) надвишената смъртност е 360 хиляди души - с толкова е по-голям броят на смъртните случаи в сравнение с този, който би могъл да се очаква без епидемията от коронавирусна инфекция.

Според статистиката на университета "Джонс Хопкинс", по отношение на смъртността от COVID-19 Русия е с едни от най-лошите показатели в света.

В началото на февруари месец Русия вече актуализира данните за смъртността от инфекцията.

От началото на пандемията в света са установени около 117 милиона носители на коронавируса и близо 2.6 милиона жертви на болестта. Статистиката е основана само на официалните данни и не отчита неточното им отчитане от страна на много правителства, които умишлено скриват реалния брой на заразените и починалите или просто не разполагат с точна статистика.

Русия ваксинира изключително бавно, докато ударно изнася "Спутник V"

Русия ваксинира изключително бавно, докато ударно изнася "Спутник V"

Досега само около 1,3% от населението на Русия е ваксинирано