Около година от началото на пандемията вече е ясно, че новият коронавирус е по-смъртоносен от сезонния грип. Днес бе публикувано научно изследване, което разкрива колко по-опасен е коронавирусът. Смъртността му е почти три пъти по-висока сред пациентите с COVID-19, информира АФП.

Авторите на изследването са използвали френска национална статистика и са го публикували в журнала The Lancet Respiratory Medicine, акцентирайки върху сериозността на заболяването.

Изследователи са сравнили данните за 89 530 пациенти, приети в болница с коронавирус през март и април тази година, с 45 819 пациенти, които са хоспитализирани със сезонен грип между декември 2018 и края на февруари 2019 г.

16,9% от пациентите с коронавирус са починали по време на този период, когато е първата вълна на епидемията в Европа и лекарите имаха малко медикаменти за лечение на тежко болни. Това е в сравнение с 5,8% смъртност сред тези с инфлуенца.

Катрин Куантин, професор от Университетската болница на Дижон и френския национален здравен институт INSERM, който също е участвал в проучването, коментира, че разликата в смъртността е "особено поразителна", тъй като грипният сезон 2018/2019 е най-смъртоносният във Франция от пет години.

Авторите подчертават, че разликата в броя на приетите в болница - два пъти повече болни с коронавирус са хоспитализирани в сравнение с грип - може би частично се обяснява със съществуващия имунитет при грипа или заради предишна инфекция, или ваксинация.

Учените са открили, че повече пациенти с коронавирус е трябвало да бъдат приети в интензивно отделение - 16,3% в сравнение с 10,8% с грип - докато средният престой в реанимация е близо 2 пъти по-дълъг (15 дни в сравнение с 8 дни при грип).

Изследването също разкрива, че далеч по-малко деца на възраст под 18 г. са хоспитализирани с коронавирус в сравнение с грип (1,4% в сравнение с 19,5%).