Изследователи установиха, че при някои мъже, прекарали COVID-19, качеството на спермата е нарушено в продължение на месеци, съобщи Reuters.

Изследвани са проби от 120 белгийски мъже на средна възраст 35 години, средно 52 дни след отзвучаване на симптомите на коронавирусната инфекция.

В доклад за изследването, публикуван във Fertility and Sterility, се посочва, че самата сперма не е заразна, но сред 35 мъже, които са предоставили проби в рамките на месец след заразяването, се наблюдава намалена подвижност на сперматозоидите - при 60%, а броят на сперматозоидите е намален при 37%.

NIH: Коронавирусът инфектира цялото тяло и остава в него над 7 месеца

NIH: Коронавирусът инфектира цялото тяло и остава в него над 7 месеца

Лесно прониква в мозъка…

Сред 51 мъже, тествани между един и два месеца след възстановяването, 37% са били с намалена подвижност на сперматозоидите, а 29% са имали нисък брой сперматозоиди.

Посочва че още, че сред 34 мъже, които са предоставили проби от сперма поне два месеца след възстановяването, подвижността на сперматозоидите е нарушена при 28%, а броят на сперматозоидите е нисък при 6% от тях.

Нарушенията в тези показатели не са свързани с това колко тежко е прекарана инфекцията.

"Двойките с желание за бременност трябва да бъдат предупредени, че качеството на спермата след инфекция с COVID-19 може да не е оптимално", заключават изследователите.

"Прогнозното време за възстановяване е 3 месеца, но се провеждат допълнителни проучвания, за да се потвърди това и да се определи дали е настъпило трайно увреждане при малка част от мъжете", посочват авторите на изследването.

Проучване: Алфа вариантът на COVID-19 се е научил да блокира имунната система

Проучване: Алфа вариантът на COVID-19 се е научил да блокира имунната система

Това е категоричен успех за коронавируса, изтъкват учените