Заради ограничителните мерки, наложени във връзка с COVID-19 пандемията, е отчетен безпрецедентен спад в емисиите на парникови газове през първата половина на 2020 г. - по-голям, отколкото по време на финансовата криза от 2008 г. и дори Втората световна война. Това обявиха експерти, цитирани от "Франс прес".

След като правителствата наредиха налагането на блокади, за да се опитат да ограничат първата вълна на COVID-19, емисиите на CO2 от транспорта, енергетиката и авиацията спаднаха рязко, заяви международният екип от изследователи.

Използвайки данни, включително почасово производство на електроенергия, трафик на превозни средства от повече от 400 града по света, ежедневни пътнически полети и месечни данни за производството и потреблението, учените са установили, че спадът на емисиите от 8,8% на годишна база е най-големият в съвременната история.

ЕП подкрепи целта за 60% намаляване на емисии от парникови газове до 2030 г. в ЕС

ЕП подкрепи целта за 60% намаляване на емисии от парникови газове до 2030 г. в ЕС

Но трябва да я съгласува със страните членки, които са разделени относно това колко амбициозна е тази цел

Те предложиха някои основни стъпки, които биха могли да бъдат предприети за "стабилизиране на световния климат", докато страните се опитват да се възстановят от икономическия шок от пандемията.

Те отбелязаха обаче, че емисиите са се възстановили до обичайните си нива към юли 2020 г., когато повечето държави бяха разхлабили ограничителните мерки.

Жу Лю от департамента по наука за системата на Земята в университета "Цинхуа" в Пекин увери, че изследването е най-точното, което е предприето по отношение на ефекта на пандемията върху емисиите.

"Успяхме да получим много по-бърз и точен общ преглед, включително срокове, които показват как намаляването на емисиите съответства на ограничителните мерки във всяка страна", отбеляза Жу, водещ автор на изследването, публикувано в Nature Communications.

1% от световното население отговорен за най-много въглеродни емисии

1% от световното население отговорен за най-много въглеродни емисии

Емисиите на въглероден диоксид са се увеличили с 60% за период от 25 години

Екипът е установил, че емисиите на CO2 от транспорта са намалели с 40% през първата половина на 2020 г., а емисиите от производството на електроенергия и от промишлеността са спаднали съответно с 22% и 17%.

С повече хора, работещи от вкъщи, проучването е показало може би изненадващ спад от 3% в жилищните емисии - нещо, което изследователите приписват на необичайно топлата зима, водеща до по-ниско използване на отопление.

През април, когато ограниченията за движение и работните места бяха в пика си, общите емисии са спаднали с колосалните 16,9% в сравнение със същия месец през 2019 г.

"Като цяло различните епидемии доведоха до спад на емисиите, което наблюдаваме само в краткосрочен план по празници като Коледа или Китайския пролетен фестивал", пояснява Жу.

Полша притеснена от предложението на ЕК за намаляване на емисиите

Полша притеснена от предложението на ЕК за намаляване на емисиите

Разтревожени сме от предложението на Европейската комисия

Международният план за ограничаване на глобалното затопляне, очертан в Парижкоко споразумение за климата от 2015 г., има за цел да ограничи увеличаването на световната температура доста под 2 градуса по Целзий в сравнение с нивата отпреди индустриалната епоха.

Споразумението предвижда по-безопасния таван от 1,5 градуса затопляне - нещо, което според ООН ще изисква годишно намаляване на емисиите от 7,7% през това десетилетие.

Авторите на изследването се съгласиха с авторите на подобни изследвания, публикувани през август, твърдящи, че намаляването на емисиите през 2020 г. е малко вероятно да облекчи извънредната ситуация с климата в дългосрочен план.

Те изтъкнаха, че не по-малко от "цялостна ревизия" на индустрията и търговията би се справила с глобалното затопляне.

"Въпреки че спадът на CO2 е безпрецедентен, намаляването на човешките дейности не може да бъде отговорът", подчерта съавторът на проучването Ханс Йоахим Шелнхубер, директорът основател на Института за изследване на въздействието върху климата в Потсдам.

"Нуждаем се от структурни и трансформационни промени в нашите системи за производство и потребление на енергия", настоя той.

Нов рекорд на въглеродните емисии в атмосферата въпреки спада покрай пандемията

Нов рекорд на въглеродните емисии в атмосферата въпреки спада покрай пандемията

Нивата на въглероден диоксид сега са най-високите досега в човешката история