Пандемията Covid-19 вероятно ще се превърне в епидемия до есента или зимата, която може да се очаква да се повтаря всяка година, но да бъде контролирана с ваксини, коментира водещ немски вирусолог, съобщава "Гардиън". 

Кристиан Дростен заяви, че вярва, че броят на случаите на коронавирус ще нарасне след лятото, но че болестта ще бъде контролируема. Докато скокът вероятно ще бъде описан като "четвърта вълна", каза той, по всяка вероятност това ще отбележи началото на "нова, ендемична фаза" или "сезонна епидемия", която ще се повтори в продължение на няколко години, но може да бъде под контрол чрез реваксиниране.

Дростен е ръководител вирусология в университетската болница в Берлин, Charité, той е и ключов глас, съветващ правителството и общественото здраве през цялата пандемия. Той обясни, че въпреки ясните индикации, че вирусът е все по-контролиран, това е в опасност заради хора, които не успяват да получат втората си доза или вярват, че ваксините вече не са необходими.

"В момента сме в преходна фраза", каза Дростен в Corona Update, популярен седмичен подкаст на немската радиостанция NDR. "Следващата ни цел като общество е 80% от пълнолетното население да са напълно ваксинирани."

В Гърция COVID ваксините май стават задължителни

В Гърция COVID ваксините май стават задължителни

Спор между експерти

Той каза, че всички очаквания са Германия да е постигнала тази цел до края на август или средата на септември. В момента 23% са получили пълна ваксинация, а 47% са имали една доза.

Германия излиза от третата вълна на вируса. При последното премахване на ограниченията в сряда училищата в Берлин за първи път от месеци преминаха от разделени класове или непълно работно време към редовен режим. Средно 800 000 до 1,2 милиона дози ваксини се прилагат всеки ден, тъй като кампанията, която започна преди малко повече от пет месеца и първоначално бе бавна, е в разгара си.

Дростен каза, че ключови теми за дискусии през следващите месеци ще бъдат ваксинирането на деца и измерването колко бързо ваксинираните губят имунитета си.

"Вероятно особено възрастните хора, които така или иначе не реагират толкова силно на ваксината, ще покажат явна загуба на имунитет след половин или цяла година, докато при младите хора не е точно така".

До есента той очаква да види "все по-конкурентна картина на вариантите на имунно бягство, тъй като имунният статус на населението ще бъде по-разнороден". В момента той каза, че всички погледи са насочени към варианта Делта, открит за първи път в Индия, който се разпространява бързо в Обединеното кралство, но който в момента представлява само около 2% от новите случаи в Германия.

Тревога във Великобритания заради индийския вариант

Тревога във Великобритания заради индийския вариант

Новият щам бил до 40% по-заразен от предходния британски

Дростен коментира, че очаква той да стане по-забележим в Германия през следващите няколко седмици, но не непременно толкова доминиращ, колкото е във Великобритания.

Най-голямото притеснение според него е липсата на желание сред германците да бъдат ваксинирани и каза, че ще трябва да се правят нови опити за мотивиране на хората.

"Имаме някои групи, които все още не са ваксинирани, имаме тези, които са ваксинирани веднъж и след това са загубили желание да получат втората доза, имаме деца - и всички тези групи ще трябва да съществуват рамо до рамо." Той каза, че очаква това да доведе до локални огнища, но "не до пандемична вълна".

През предстоящата зима очакваното покачване на случаите, особено след загубата на предимството от "летния ефект, вероятно ще се тълкува в бъдеще като първият ендемичен зимен ефект". Covid-19 ще се държи като по-утвърдени видове коронавируси, каза той.

Covid-19 вероятно ще стане ендемичен - няма да изчезне скоро

Covid-19 вероятно ще стане ендемичен - няма да изчезне скоро

Изкореняване на заболяване е пословично трудно дори при заболявания, за които имаме почти перфектни ваксини и постоянен имунитет