Франция е една от няколкото европейски страни, които отчитат рекорден брой коронавирусни инфекции, причинени от силно предаващия се вариант Омикорн, докато Световната здравна организация предупреждава, че повече от половината от населението в европейски регион може да бъде заразено от новия вариант през следващите два месеца, пише Евронюз.

В съседна Италия здравните власти също отчетоха рекорден брой нови случаи, двойно повече от обявената предния ден. Турция е друга страна, в която случаите растат бързо, като вчера са съобщени повече от 74 000 нови инфекции.

Повече от 360 000 нови случая на COVID-19 през последните 24 часа поставиха Франция начело в незавидния списък.

Според данните на университета "Джон Хопкинс", Франция вече е втората страна в света с най-много ежедневно потвърдени нови случаи, веднага след Съединените щати.

Френският здравен министър Оливие Веран каза, че това е "приливна вълна от инфекции".

"Никога не сме наблюдавали такива цифри от началото на здравната криза. Това е приливна вълна. Терминът е равен на броя на заразяванията 22 000 пациенти, хоспитализирани заради COVID-19, 3900 в интензивно отделение", разкрива Веран.

Междувременно протестиращи се събраха в Париж и Лион в сряда, за да поискат повече ресурси за френските болници, увеличение на заплатите и по-добри условия на труд, като част от ден на национални протести.

В съседна Италия здравните служители призовават хората да получат ваксина, тъй като страната отчете и рекорден брой нови случаи - над 220 000.

Въпреки че повечето инфекции са по-малко сериозни от тези, причинени от други варианти, неваксинираните хора остават силно уязвими.

В болницата в Кремона в северната част на страната медицинският персонал призовава хората да се ваксинират, за да се гарантира "по-малко приемане в болница".

"Ваксината е активният инструмент, с който разполагаме, който гарантира най-малко щети за здравето на заразените с вируса. Тя също така гарантира по-малко приемания в болници и дори по-малко приемания в интензивни отделения", обясни Енрико Сторти, директор на отделението за интензивно лечение в болницата в Кремона.

Всички легла в отделението за интензивно лечение в болницата в Кремона са заети от пациенти, които са тежко болни от COVID-19, като 70% от тях не са ваксинирани.

Междувременно Турция е поредната страна, която се присъединява към Франция и Италия в бързия ръст на случаите, като отчита 74 226 нови инфекции във вторник.

В края на декември новите случаи бяха само около 20 000. Министърът на здравеопазването Фахретин Кока предупреди, че Омикрон ще доминира през следващите няколко седмици.

Това ниво на инфекция за последно е наблюдавано в края на април 2021 г., когато беше обявено най-строгото блокиране в Турция.

Турция досега е приложила 137 милиона дози ваксини срещу COVID-19 - включително близо 19 милиона бустерни ваксини. Около 60% от пълнолетното население е напълно ваксинирано, а 83,74% са получили две дози.

Общият брой на смъртните случаи от вируса е 83 980, според официалната статистика.

Бързото нарастване на новите случаи заради Омикорн се разпростира в по-голямата част от Европа в момента, като способността за справяне зависи от наличността и приемането на ваксините.

СЗО: Омикрон е особено опасен за неваксинирани

СЗО: Омикрон е особено опасен за неваксинирани

Огромното мнозинство от хората, приети в болници по света, са неваксинирани