Пред будките за продажба на билети от новогодишния дял на турската национална лотария в Истанбул се извиват дълги опашки. Будките се наричат „Нимет абла", което означава „Каката на благодеянието, на милостта”, предава кореспондентката на БНР в Истанбул.

Опашката пред будката на Еминьоню, квартал на брега на Босфора, известен и като Египетския пазар, била особено внушителна. Опашките започвали от обедните часове и продължавали до вечерта. Това не било случайно, защото досега повечето печеливши билети били закупени именно там.

Първоначално чужденците поглеждали опашката, а впоследствие, разбирайки за какво става дума, някои от тях се нареждали. Причината е, че чужденци също имат право да получават печалбата, ако им се падне.

Билети се продават и по улиците на Истанбул. Стотици продавачи, включително много жени, предлагат билетите. Те се разпознават по шапките, които задължително носят.

Лотарията се тегли на 31 декември. Това било най-очакваното събитие за милиони турци. Тъй като се раздават най-солидните печалби, те свързват с нея надеждите си за забогатяване.

55 млн. турски лири е размерът на тазгодишната новогодишна печалба. Това се равнява на над 17 млн. евро. 50 турски лири струва цял билет.

Статистиката от последните 10 години показвала, че новогодишната премия обикновено се пада на четвърт билет. Онези, които са закупили билети от Истанбул, са спечелили най-много печалби. След тях се нареждат Анкара, Адана и Измир.