Франк Йенсен, повече от десетилетие кмет на датската столица Копенхаген, подаде оставка, след като призна за няколко случая на сексуален тормоз. Той се извини на "жените, които е засегнал", информира "Ройтерс".

59-годишният Йенсен, който също се оттегли от поста заместник-лидер на Социалдемократическата партия, служи като кмет на Копенхаген от 2010 г.

Копенхаген обмисля частична забрана на алкохола заради побоища

Копенхаген обмисля частична забрана на алкохола заради побоища

Ние виждаме свързаните с нощния живот проблеми в някои райони на Копенхаген

Оставката на Йенсен е приветствана от премиера Мете Фредериксен. Тя го определи като "правилното решение".

"Очевидно е, че ние в Социалдемократическата партия имаме проблеми и сега това трябва да се промени", коментира тя пред местната медия Ritzau.

Йенсен е обвиняван от две жени в сексуален тормоз през 2012 и 2017 г. Едната от тях е работила за социалдемократите. Всекидневникът Jyllands-Posten публикува материал в петък. Жените твърдят, че случките са били на социални мероприятия. Йенсен ги е докосвал без разрешението им.

Самият той написа във "Фейсбук", че е част от "вредна" и "стара" култура" в Социалдемократическа партия. "Бих искал да се извиня на жените", обяви той на пресконференция.

През 90-те г. и началото на века Йенсен бе министър на правосъдието и министър на изследванията.

Лидерът на Датската социаллиберална партия, ключов съюзник в правителството на малцинството, подаде оставка по-рано този месец, след като се опитал да прикрие упражнен сексуален тормоз над жена от партията през 2012 г.