Кметът на Копенхаген предложи да се забрани продажбата на алкохол вечер в някои части на централната част на датската столица като мярка за борба с насилието. Обсъжданото предложение не е свързано с коронавируса, информира АФП.

"Ние виждаме свързаните с нощния живот проблеми в някои райони на Копенхаген, особено в центъра на града, да излизат извън контрол: повече шум, повече пияни хора по улиците и случаи на напълно недопустимо насилие", обяви кметът на столицата Франк Йенсен.

Предложението е внесено в Министерството на правосъдието. То предвижда продажбата на алкохол да бъде забранена след 20,00 часа в някои части на столицата, популярни с партитата. Забраната ще се прилага за магазините, но не и за баровете и ресторантите.

Кметът иска да види подобни правила и в други градове на Дания, което е частично възстановяване на предишното статукво - до 2005 г. продажбата на напитки с повече от 2,8% алкохол бе забранена между 20,00 часа и 06,00 часа.

Йенсен също иска общинската охрана да получи пълномощия да налага глоби на тези, които нарушават обществения ред. В момента тази задача е ограничена до полицията.

В Копенхаген и Оденсе баровете и ресторантите са задължени да затварят до полунощ заради коронавируса. В останалата част от страната е до 02,00 часа.

"Ще го вземем под внимание в работата ни за прекратяване на поведение, което създава обществена несигурност", коментира правосъдният министър Ник Хаекеруп.

За разлика от Швеция, Норвегия и Финландия, където има държавен монопол на магазините с ограничени работни часове, алкохолът в Дания е продаван свободно.