Дамаск заклейми коментара на военния министър на САЩ Джеймс Матис, който заяви, че водената от Вашингтон коалиция ще продължи борбата в Сирия до постигане на напредък на преговорите за прекратяване на конфликта, информира АФП.

Матис заяви пред репортери по-рано днес, че целта на коалицията е да се справи с ДАЕШ, докато в същото време бъде намерено дипломатическо решение за прекратяване на войната.

Присъствието на САЩ в Сирия е одобрено от ООН, обяви Пентагонът

Присъствието на САЩ в Сирия е одобрено от ООН, обяви Пентагонът

Вие знаете, че ООН обяви, че ние можем да преследваме ДАЕШ

Но сирийското външно министерство отговори, заявявайки, че "категорично отхвърля" опитите на САЩ да свържат мирните преговори с военните действия.

Свързването на американското присъствие в Сирия с умиротворителен процес е само претекст и опит да се оправдае това присъствие, каза източник от ведомството, цитиран от местната медия САНА.

САЩ и други няма да успеят да наложат решение с военен натиск, а точно обратното - това присъствие само ще удължи и усложни кризата, се допълва в съобщението.

Сирия настоява за "незабавно и безусловно изтегляне на американските сили" от територията на арабската държава.

В съвместно съобщение в събота Русия и САЩ обявиха, че "няма военно решение" на конфликта.

Нов кръг мирни преговори е насрочен за 28 ноември в Женева.

На предишните преговори опозицията и сирийското правителство не успяха да преодолеят основната спънка - съдбата на президента Башар Асад.